Haberin Videosu 

 

UKRAYNA'dan Erzincan'a getirilen ve Üzümlü İlçesi'nde TOKİ tarafından yaptırılan dubleks konutlara yerleştirilen 116 aileden oluşan 466 Ahıska Türkü, yeni hayatlarına çabuk alıştı.

Türkiye'ye 71 yıl hasret kaldıkları anlatan 43 yaşındaki evli ve 3 çocuk annesi Kebire Rızaoğlu, "Rahmetli babam da derdi ki 'Türkiye'ye gitsem, o gün ölsem.' Onlar gelemedi ama biz ulaştık. Kızım Tıp Fakültesi'nde okuduğu için 6 ay sonra gelecek. Onunla vatanımızda kucaklaşacağım" dedi.
Erzincan Ahıska Türkünün Sevdası: Türkiye'ye Gitsem, O Gün Ölsem
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mart ayında Ukrayna'ya yaptığı ziyaretin ardından Türkiye’ye getirilmesi kararlaştırılan Ahıskalı Türkler, 26 Aralık Cuma günü uçakla Erzincan’a getirildi. İki kafile halinde getirilen 347 soydaş, kente 17 kilometre uzaklıktaki Üzümlü İlçesinde TOKİ tarafından yaptırılan dubleks evlere yerleştirildi. Bursa’da geçici olarak barındırılan 119 Ahıska Türkü'nün de 27 Aralık günü Üzümlü'ye nakledilmesiyle sayıları 466’ya ulaşan Ahıska Türkleri, anavatana ısınmaya çalışıyor. Üzümlü halkı, Ahıskalılara 'hoş geldiniz' ziyareti başlatırken, esnaf da ailelere verilmek üzere gıda ve meyve yardımında bulundu. Aileler sağlık merkezinde, tek tek sağlık kontrolünden geçirildi. 



Ukrayna’nın Donetsk şehrinde, yaşanan savaştan dolayı çok zor günler yaşadıklarını anlatan evli ve 3 çocuk annesi Nergiz Mamedova, orada çiftçilikle uğraştıklarını belirtti. İki yıldır savaş nedeni ile çalışamadıklarını ifade eden Mamedova, "Şimdi vatanımıza geldik, çok mutluyuz. Dedelerimize, ninelerimize nasip olmadı ama bize nasip oldu. Evler çok güzel, her şey var, çok heyecanlıyız" diye konuştu.



'KIZIMIN HASRETİ VAR'

43 yaşındaki evli 3 çocuk annesi Kebire Rızaoğlu ise Özbekistan’da yaşarken, Ukrayna’ya sürgün olduklarını belirtti. Ukrayna’da, kendilerine iyi davranıldığını dile getiren Rızaoğlu, duygularını şöyle dile getirdi:

"2014 yılına kadar her şey iyi gidiyordu. Mart ayında Rusya ile başlayan savaşın ardından her şey kötü gitmeye başladı. Çalıştığımız yerler bombalandı. Türkiye’ye gelmeyi çok istiyordum. Rahmetli babam derdi ki 'Türkiye’ye gitsem o gün ölsem.' Onlar gelemedi ama biz ulaştık. Anavatan'da olmaktan çok mutluyuz. Büyük kızım Tıp Fakültesinde okuduğu için gelemedi. inşallah o da 6 ay sonra yanımıza gelecek. Onunla vatanımızda kucaklaşacağım. Şu an sadece onun hasreti var." 



VALİ KAHRAMAN HER GÜN ZİYARET EDİYOR

Vali Süleyman Kahraman, Ahıska Türklerinin yerleştirilmelerinin ardından her gün Üzümlü'ye giderek aileleri ziyaret ediyor ve ihtiyaçları yerinde tespit ediyor. Ahıska Türkleri gelmeden önce kalacakları evleri hazırladıklarını vurgulayan Vali Kahraman, ailelerin sağlık kontrollerinden geçirildiğini, çocukların eğitim durumlarını tespit ettiklerini söyledi. Ukrayna'dan zaman içerisinde 2 bin 700 Ahıska Türkünün getirileceğine dikkati çeken Vali Kahraman, "Evlerin etrafında çevre düzenlemesi yapıyoruz. Kaymakamlık tarafından ailelere parasal yardımda bulunuldu ve alışveriş yaptırıldı. Ayrıca ilçe halkı ile kaynaşmalarını sağlıyoruz" diye konuştu.

Recep DEMİRCİ / ERZİNCAN (DHA)