Ukrayna’dan Erzincan’a getirilerek Üzümlü ilçesine yerleştirilen Ahıska Türklerine, Ters Lale yetiştiriciliği eğitimi veriliyor.


Ters Lale yetiştirmeyi öğrenen Ahıska Türkü kadınlar bu işi imkân verilirse geliştirerek aile ekonomilerine katkı sağlayacak şekilde yapmak istiyorlar. Kurs hakkında konuşan .Ziraat Mühendisi Araştırmacı Meral Aslay ; ‘’Bizim eğitim verdiğimiz kursiyerlerimiz Ahıska Türklerimiz, kendileri bu konuda çok başarılılar. Verdiğimiz birebir eğitimlerde bunu gördük. Hem bu konuda istekliler, meraklılar ve kendileri de verdiğimiz eğitimi başarılı bir şekilde aldılar.


Bundan sonra projeler geliştirilirse bu konuda Erzincan’da ters laleyi yetiştirebilecek ekibimiz artık mevcut. Bundan sonra biz projeleri bekliyoruz. Projeler olursa bizden de soğan temininde sıkıntımız olmaz. Aynı zamanda biz ters lale ile birlikte lale eğitimi de verdik. İlimizin iklimi de bu iki soğanlı bitkilerin yetiştiriciliği için çok uygun. Artık eğitilmiş çiftçilerimizde mevcut. Biz projeler gelirse bu konuda Erzincan’da ters lale ve lale üretimi çok rahatlıkla yapılabilecek. 23 Kursiyerimiz var, kursta özellikle ters lalenin tanımı, tanıtımı ve yetiştirilme istekleri tüm bir ters lale yetiştiriciliğinde gerekli dökümanların hepsi kursiyerlere hem teorik olarak verildi hem pratik olarak verildi. Ters lale eğitimlerinin yanında lale, zambak eğitimlerini de verdik. Sadece bir cinsle kalmasınlar diğer cinsleri de     üretebilecekler.’’açıklamasında bulundu.


Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Birol Karadoğan bu eğitim ile amaçlarının Erzincan’a gelen Ahıska Türklerine meslek edindirmek olduğunu belirterek yaptığı açıklamada; ‘’Üzümlü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Üzümlü Halk Eğitim Müdürlüğü ve Erzincan İş-Kur Müdürlüğünün ortaklaşa hazırlamış olduğu Meslek Edindirme programları kapsamında Ahıska Türklerine yönelik olarak ters lale ve lale yetiştiriciliği uygulamasını enstitümüz de yapmaktayız. Tabi önce teori eğitimleri yapıldı. Şuanda uygulamalı yapılan eğitimlerden birini yapmaktayız. Burada amaç ülkemize gelmiş Ahıska Türklerine meslek edindirmek. Burada aldıkları eğitimlerle Lale ve ters lale yetiştiriciliğini öğrenip kendi bahçelerinde lalelerini üreterek kendi ihtiyaçlarını ve bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacaklarını umut etmekteyiz.’’ şeklinde konuştu.Ajans Ahıska


Kursiyerlerden Zülfiye Muhammed kurstan çok memnun olduğunu belirterek; ‘’Lale kursuna katıldık, çok memnunuz. Çok verimli oldu bizim için. Soğanların şekli, büyütülmesi, depolanması, ilaçlanması eğitimlerini aldık. İlerde bize destek olunursa seve seve yaparız biz bu işi. Çok güzel bir iş, aile bütçemize yararımız olur.’’ açıklamasında bulundu.


Kursiyerlerden Zülâl İslam ise yaptığı açıklamada ; ‘’Gençler olarak Ters lale kursuna katıldık. Lale dikimi yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğini ve lale türlerini öğrendik. Fırsat verilirse bunun yetiştiriciliğini yapar aile bütçemize katkıda bulunuruz.’’ dedi.