Rusya'da bir araya gelen Ahıska Türkleri, yaşadıkları sürgünün anma törenlerinde Rus ve Gürcistan yetkililere seslenerek ana vatanlarına geri dönebilmelerinin önünün açılmasını talep etti

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Rusya'nın güneyindeki Ahıska Türkleri, Stalin sürgününün 72'inci yıldönümünü törenle andı.

Ahıska Türkleri, Volgodonsk şehrinde bir tören düzenleyerek 72 yıl önce Ahıska Türklerinin Stalin tarafından başka ülkelere sürgün edilmesini unutmadıklarını dile getirdi.

Volgodonsk'ta biraraya gelen grup, Gürcistan ve Rusya Cumhurbaşkanlarından anavatana dönebilmeleri için gerekli işlemlerin yapılmasını talep etti.

2008 yılının Ocak ayında, Gürcistan parlamentosu SSCB yetkilileri tarafından 40'lı yıllarda Gürcistan'dan sürgün edilen insanların geri dönüş yasasını kabul etmişti. Ancak bu yasa sadece bir bildiri olmaktan öte bir fonksiyon göstermedi. Toplantıda bir konuşma yapan Uluslararası Ahıska Türkleri Derneği başkanı Süleyman Barbakadze, "Bu kanun Ahıska Türklerine tarihi ana vatanlarına geri dönme imkanı vermiyor. Çünkü yasa bu insanların rehabilitasyonu ve tarihi ikamet yerlerine dönmelerini öngörmüyor. Halkımızın hedefi vatanlarına geri dönmektir. Biz bugün burada Rusya ve Gürcistan liderlerinin bu konuya uygar bir çözüm bulmaları için imza toplayacağız” dedi.

Kafkas Uzel haber ajansının haberine göre, benzer anma törenleri Ahıska Türkleri temsilcileri tarafından Çeçenistan ve Stavropol bölgesinde de yapıldı.

Ahıska Türkleri İkinci Dünya Savaşı sırasında kendi topraklarından sürülmüşlerdi. Uluslararası Memorial örgütü, Ahıska Türkleri ve diğer Kafkasya halklarından sürgün edilen kurbanların sayısını yaklaşık 100 bin olarak açıkladı.

 

dünyabülteni