ERZİNCAN (AA) - Erzincan'da, Ukrayna’dan Türkiye’ye getirilerek kentin Üzümlü ilçesine yerleştirilen Ahıska Türkleri için inşa edilecek iki Kur’an kursu binasının yapımına destek sağlamak amacıyla yardım kermesi düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı, Başbakan Binali Yıldırım’ın koordinasyonuyla Ukrayna’dan Türkiye’ye getirilerek Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde iskan edilen Ahıska Türkleri için yapılacak olan Kur’an kursları için Üzümlü Belediyesi Çok Amaçlı Salonu'nda gerçekleştirilen kermese, Üzümlü Belediye Başkanı Ahmet Sazlı, Erzincan İl Müftüsü Yavuz Karabayır, Üzümlü İlçe Müftüsü Adem Karadeniz, AK Parti Üzümlü İlçe Başkanı Selami Karatepe, Ahıska Türkleri Üzümlü Temsilcisi Vahit Mirza, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Ahıska Türklerinin yoğun olarak bulunduğu Fatih ve Geyikli mahallelerinde yapılacak Kur’an kursu için İlçe Müftülüğü organizasyonu ile düzenlenen yardım kermesinde kadınların evlerde hazırladıkları yöresel yiyecekler başta olmak üzere çeşitli giysi ve tekstil ürünleri satışa sunuldu. 3 gün sürecek kermesten elde edilecek gelir, Ahıska Türklerinin din eğitimi için inşa edilecek Kur’an kurslarına bağışlanacak.

İlçe Müftüsü Karadeniz AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ahıska Türkleri için iki Kur’an kursu yaptırmayı planladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ahıskalı kardeşlerimiz Kaymakamlığımızın tahsis ettiği evlerde din ve Kur’an eğitimi yapıyordu. Kur’an kurslarına ihtiyaç duyulduktan sonra şu anda arsaları aldık ve projelerini çizdirdik. İnşallah en yakın zamanda Kur’an kurslarımızın temellerini atacağız. Bu amaçla fahri olarak çalışan Kur’an kursu hocalarımızın isteğiyle kermes düzenledik. Kermesten elde edeceğimiz gelir inşallah Ahıskalı kardeşlerimiz için yapacağımız iki Kur’an kursuna harcanacak. Kermese umduğumdan daha fazla katılım oldu. Ahıskalı kardeşlerimiz de kültürlerini burada sergilediler. Maddi ve manevi olarak onlar da kermese destek gösterdiler."

Ahıskalı kadınlardan Gül İbrahim (53), kermese yöresel yemekleriyle katıldıklarını belirterek, "Elimizden geldiğince Ahıska Türkü ve Özbek yemeklerinden yapıp kermese getirdik, herkes gelip satın alıyor. Türkiye'ye geldiğimiz için çok memnunuz. Cumhurbaşkanımız Erdoğan'dan, Başbakanımız Yıldırım'dan ve ülkemizden memnunuz. Allah herkesten razı olsun.” dedi.  Ajans Ahıska

Nilüfer İsmail da Türkiye’ye geldikten sonra İslamiyeti daha güzel yaşadıklarını vurgulayarak, "Rusya’da dinimize çok bağlıydık ama Türkiye’ye geldikten sonra İslamiyet duygusu içimizde daha çok açıldı. Kermes için çok teşekkür ederiz. Ahıskalı bayanlar olarak çok güzel tatlılarımızı, yemeklerimizi, özel pilavımızı hazırlayıp gözlememizi yaptık. Milletimiz de bizimle çok güzel ilgileniyor." diye konuştu.