Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Uluslararası Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti’nin 8. Kurultayı’nda bir araya gelen Ahıska Türkleri anavatanları Gürcistan’a dönmesi için gerekli çalışma ve faaliyetleri artıracakları kararı aldı. 

Moskova’da Milan Oteli salonunda yapılan kurultaya Rusya’nın çeşitli bölgeleri ve Azerbaycan’dan gelen Ahıska Türkleri dernek başkan ve üyeleri katıldı. Katılımcılar Ahıska Türkleri’nin Orta Asya’ya sürgüne gönderilmesinin 71. Yıldönümü bağlamında hayatını kaybeden insanlar için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Anavatanları Gürcistan’ın Ahıska bölgesine dönmesi için çalışmaların artırılması gerektiğini vurgulayan Vatan Cemiyeti Başkanı Cavid Aliyev, diaspora temsilcilerine bu bağlamda organize şekilde çalışma yapmaya davet etti.

 

Cemiyet Başkan Yardımcısı Fuad Pepinov da, “Rusya da bizim vatanımız. Ama anavatanı da unutmamak lazım. En azından yuvamız Ahıska bögesine insanlarımızın göç etmesine yardımcı olmamız lazım. Evet bazı engeller var. Ama bunları ortadan kaldırmamız için çok çalışmamız lazım.” dedi.

Kurultayda yapılan oylamada Aliyev tekrar Vatan Cemiyeti Başkanı seçildi. Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Aliyev, “Tüm dünya Ahıska Türklerine buradan sesleniyorum: Anavatanımız Ahıska bölgesi, hepimiz için duygusal bir konu. Yuvamız. İnsanlarımızın oraya yerleşmesine yardımcı olmamız tarihi bir sorumluluğumuz.” şeklinde konuştu. 

1944 yılında Sovyet lideri Josef Stalin’in talimatıyla Gürcistan’da yaşayan yaklaşık 120 bin Ahıska Türk’ü Orta Asya’ya sürgün edildi. Bugün eski SSCB coğrafyası, Türkiye,AvrupaABD ve Asya ülkelerinde 600 binden fazla Ahıska Türkü yaşıyor.

CHA