Ahıska Sürgününün 74. Yılı Antalya'da Anıldı

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Akdeniz Temsilciliği ve DATÜB Gençlik Kolları, Ahıska Türklerinin anavatanlarından sürgün edilişinin 74. yılı münasebetiyle anma programı düzenledi. Antalya Muratpaşa Belediye Kültür Salonunda düzenlenen programa Muratpaşa Kaymakamı, Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı, AK Parti Gençlik Kolları İl Başkanının yanı sıra Antalya İl Göç İdaresi, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü, Rusya Antalya Konsolosluğu yetkilileri ve çok sayıda sivil topluk kuruluşu temsilci de katıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği program öncesinde "1944 Sürgünü ve Ahıskalılar" temalı resim sergisi yapıldı.

Görüntünün olası içeriği: 7 kişi, ayakta duran insanlar

Katılımcıların ilgiyle izlediği sergi sonrasında şehitlerimiz için saygı duruşu ve istiklal marşımızın okunmasıyla program başladı. Devamında DATÜB Akdeniz Temsilcisi İsmail MAMET açılış konuşması yaparak birlik ve dayanışma vurgusu yaptı. İsmail MAMET konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dünyanın neresinde olursa olsun bizler birlikte olduğumuz sürece, geleneklerimizi, tarihimizi, kültürümüzü, dilimizi ve dinimizi kaybetmediğimiz müddetçe sesimizi daha gür çıkarabileceğiz. İhtiyaç sahibi kardeşlerimize daha fazla yardım edeceğiz ve en önemlisi de 74 yıldır iade edilmeyen haklarımızı geri kazanma konusunda emin adımlarla ilerleyeceğiz. Çünkü Ahıska Davası birkaç kişinin omuzlayıp taşıyamayacağı kadar ağır bir davadır. Bu davayı ancak birlik olursak, birlikte hareket edersek başarıyla savunabilir, 74 yıldır iade edilmeyen haklarımızı geri kazanabiliriz."

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve ayakta duran insanlar

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, ayakta duran insanlar ve takım elbise

Devamında söz alan DATÜB Gençlik Kolları Başkanı İsmihan KASSANOV ise Ahıska gençliği olarak sürgünü ve sürgünün yaşattığı acıları asla unutmayacaklarını söyledi. Ahıska Davasının artık Ahıskalı gençlerin omuzlarında olduğunu belirten KASSANOV sözlerine şöyle devam etti: "DATÜB Gençlik Kolları olarak spordan kültüre, eğitimden sanata hayatın her alanında gençlerimizi desteklemeye gayret ediyor, onların kendilerini geliştirmeleri, vatanına, milletine faydalı bireyler olarak yetişmeleri için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Ahıska Davasının biz gençlerin omuzlarında yürütüleceğini, tarihimizi, geleneklerimizi ve milli bilincimizi unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı huzurlarınızda bir kez daha beyan ediyoruz."

Görüntünün olası içeriği: 26 kişi, ayakta duran insanlar

Program sırasında DATÜB Gençlik Kollarının hazırladığı "Sıfırlanan Hayatlar: Ahıska Türklerinin Gerçek Hikayesi" adlı belgesel ilgiyle izlenirken, izleyicilerden tam not aldı. Belgesel gösteriminin ardından Akdeniz Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Kolukırık, sürgün sürecini ve sürgün sonrası Ahıska Türklerinin yaşadığı göçlerin Ahıskalıların toplumsal hafızasında edindiği yer konusunda konuşma yaparken, aynı zamanda Ahıska coğrafyasının Türkiye'nin hinterlandında olduğunu, bu topraklardan asla vazgeçilmemesi gerektiğine de vurgu yaptı.

 Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta ve iç mekan