DEĞERLI TÜRK MILLETINE HITABEN

AHISKA GENÇLİK olarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin "Ahıskalı Türklere de vatandaşlık vereceğiz " açıklamasını sizler için değerlendirmek istiyoruz.

"Kimlik istiyoruz " talebiyle paylaşmış olduğumuz videolar ve resimler altından " verdiler ya, vereceğiz dediler ya " şeklinde açıklamalar yazmaktasınız. Bizleri hükümete karşı çalışan propagandacı bir grup gibi nitelendirmektesiniz. Bazılarınız özelden bizlere yakışık olmaz hakaretler ve tehditler bile savurmaktan çekinmezsiniz. Oysa bizler Ahıskalı Türkler'in adı geçmeyen hiçbir kararı eleştirmedik.Dolayısıyla bu haraketimiz bizim siyasetle isimiz olmadığı anlamına gelmekte olup, tek istğimiz halkımızın menfaati olduğunu anlamanızdır.
Hâl onu gösteriyor ki, ya biz derdimizi anlatamadık, yada siz anlamadınız..

Bilmenizi isteriz ki, Türkiye'de 7 senedir vatandaşlık talebiyle devlete başvurduğu halde kimlik haklarına sahip olamayan 35.000' den fazla Ahıskalı Türk var.
Oysa TC kanunlarına göre milliyetine bakılmadan, 5 sene Türkiye'de yaşamış, siyasi ve ülkeler arası problemi olmayan her bir fert TC vatandaşı olabilir.
Hâl böyleyken bu insanlar neden 7 senedir vatandaş olamadı ?

BAKAN EFKAN ALA "AHISKALI TÜRKLERE DE VATANDAŞLIK VERECEĞIZ " DEDI YA ?

Malesef bu konuda da anlaşamadığımız noktalar var.
Bakan sayın ALA TBMM'de Ahıskalı Türklere değil, Süriyelilere vatandaşlık verilmesi üzerine yaptığı gündem konuşmasında bu sözleri kullanmıştır.
"Ahıskalı Türklere 'de vatandaşlık verilmesi için çalışmalar başlattık " şeklindeki açıklaması sayın ALA'nın gündeminde olmadan, mecliste oturan muhalif partilerce yönetilen soru üzerine bu açıklamayı yapma gereği duyulmuştur.
Türkiye Cumhuriyeti'nin bakanı Suriyelilere vatandaşlık verilecek şeklindeki konuşmasının ardından kendisine yönetilen soru karşılığında "Ahıskalı Türklere vatandaşlık verilmeyecek " şeklinde açıklama yapması doğru olur muydu sizce ?
Malesef medya bu açıklamayı resmi açıklama gibi gösterip halka sunmuş, bizler de 72 senedir yaptığımız gibi inanmışız. Oysa resmi gazetede yayinlanmayan hiçbir kanun asıl değildir. Bunu sizler bizlerden çok daha iyi biliyorsunuz ..

"AHISKALI TURKLERE KIMLIK VERILECEK " AÇIKLAMASI YAPILDIĞI HALDE NEDEN ITIRAZ ETMEKTESINIZ ?

Bilmenizi isteriz ki, dünyanın dört bir tarafında yaşayan, Türkiye Türkçesi ile konuşan, Türk kültürünü yaşatan ve 72 senedir sürgünde olmasına rağmen asimlile olmamış, şartlar elvermediği için Türkiye'ye gelemeyen, Türkiye toprağına, bayrağına sevdalı, sayıları bir milyon bile olmayan Ahıskalı Türk var.
Türkiye'de ise 35.000'den fazla Ahıskalı Türk kimlik beklemektedir. 
Bakan Mevlüt ÇAVUŞOĞLU'nun bir kaç gün önce Dünya Ahıska Türkleri Birliği'ne ( DATÜB ) verdiği ve medyanın müjdeli haber gibi yayınladığı açıklamada ise Türkiye'de yaşayan ve ikamet izni olan 25.000 civarında Ahıskalıya kimlik verilecek şeklinde sözler yer almaktadır.
Peki Türkiye'de yaşayan 35.000 Ahıskalı Türk vatandaşlık beklerken neden bu hakkın sadece 25.000 kişiye verilmesi düşünülüyor ? Geriye kalan 10.000 kişinin diğerlerinden farkı nedir ?

TÜRKİYE ZATEN UKRAYNA'DA YAŞAYAN AHISKALI TÜRKLERI GETIRIP TOKİ EVLLERINE BEDAVA YERLEŞTIRMEDI MI ?

Bilmenizi isteriz ki Rusya ile Ukrayna arasında gelişen anlaşmamazlık sonucu çıkan silahlı olaylarda Ahıskalı Türkler de zarar görmüş, evleri bombalanmış, birçok Ahıskalı aile evlerinin bodrum katlarında mahsur kalmıştır. 
O dönem Ukrayna'da yaşayan ve savaşın ortasında kalan Ahıskalı Türklerin gönderdiği videoları, mesajları, Türkiye'ye yaptıkları imdat çağrılarını yayınlamış, DATÜB başta olmakla birçok kurum ve derneklerce çalışmalar başlamıştık. 
Malesef savaş bittikten sonra Türkiye Cumhuriyeti Ahıskalı Türkleri can güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle Türkiye'ye getirilmesi kararını vermiştir.
İlk kafilenin Erzincan'a yerleştirilmesi kararına sevinirken, sonraki kafilenin Bitlis'in terör yüzünden yuvalarını terk etmiş yerli halkın boşalttığı bölgelere yerleştirilmesi kararı bizleri bir o kadar üzmüştür.
Can güvenliğini tehdit ediyor gerekçesiyle getirilen Ahıskalı Türklerin, Türkiye'de can güvenliğini tehdit eden, terörün hâlâ devam ettiği bölgelere yerleştirilmesi sizce de mantıklı bir karar mı ?
Medya tarafından " Ukrayna'dan gelen Ahıskalı ailelere ev verildi " şeklinde yayınlanmış haberlerin yalan olduğu birkaç gün önce TOKİ başkanının " Suriyelilere bedava ev verilmeyecek. Ahıskalı Türklere olduğu gibi, Suriyelilere de borçlandırma, yani kredi yoluyla tasis edilecek " şeklindeki açıklamasıyla ortaya çıkmıştır. 
Yani Ahıskalı Türklere bedava ev verilmemiş, kredi usulüyle satılmıştır.

NDEN SURIYELILERE VATANDAŞLIK VERILILECEĞI HABERINDEN SONRA AHISKALI TÜRKLERI DE GÜNDEME GETIRMEYE ÇALIŞTINIZ ?

Bilmenizi isteriz ki Ahıskalı Türkler 1944 senesinden beri yani 72 senedir vatanlarından ayrı sürgün hayatı yaşamaktadır. Halkın %72 fazlası geçimsizlikten şikayetçidir. Tek dertleri Türkiye'ye gelmek, aldıkları eğitim ve destekler ile vatanlarına yani dede baba toprakları Ahıska'ya dönmek için mücadele başlatmaktır. Onlar için Türkiye bir merkezidir ve bir fikir olmak, güçlenmek için en güvenli, ideal yer burasıdır.
3 milyon Suriyeliye isteklerine göre vatandaşlık verileceğini açıklayan hükümetin, sayıları bir milyon bile olmayan Ahıskalı Türklerin geneline değil de sadece Türkiye'de yaşayan 25.000 kişiye vatandaşlık verileceğiyle ilgili çalışma başlattıkları haberi bizi derinden üzmüştür.
Oysa Ahıskalı Türklerin Türkiye'ye yerleştirilmesi ve Iskanina dair kabul edilmiş 3538 sayılı TBMM tarafından 1992 senesinde kabul edilmiş kanun var. İlk kafile de 1992 senesinde dönemin cumhurbaşkanı rahmetli Turgut ÖZAL'ın onayı ile Iğdır'a yerleştirilerek vatandaşlık verilmiş ne yazık ki vefatından sonra bu kanun birdaha işlememiş, TBMM ve hükümetleri tarafından askıya alınmıştır.
Onca senelerdir elimizde kanun ve hakkımız olduğu halde sessiz beklerken, 3 milyon Suriyeliye kanunları bile olmadan vatandaşlık verilmesi, 72 senedir Sürgünde yaşayan Ahıskalı Türkler dururken haklarının Suriyelilere verilmesi bizi üzmüş ve haklı olarak ses getirmemize sebep olmuştur.
Suriyelilere vatandaşlık verilmesin demiyoruz. Bu karar Türkiye Cumhuriyeti ve halkını ilgilendirir. Tek itirazımız Ahıskalı Türklerin TBMM'de gündemin dördüncü sırasında olması, Vatandaşlık hakkının Suriyelilerin isteyenlerin geneline verileceği düşünülürken, Türkiye'de yaşayan ve 7 senedir vatandaş olamayan 35.000 Ahıskalı'nın sadece bir kısmına verileceğidir.

Ahıskalı Türkler olarak 3538 sayılı Ahıskalı Türklerin Türkiye'ye Getirilmesi ve Iskanına dair onaylanmış kanunun tekrar meclis gündemine getirilmesi ve Türkiye'de Türklük haklarına kavuşturulmasını Türkiye Cumhuriyeti Devletinden haklı olarak talep ediyoruz.

RamiL GUSEYNOV
AHISKA GENÇLİK Genel Sorumlusu

Ahıska Gençlık sayfası: