Ak Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, TRT Avaz Televizyonu’nda Ahıska Türklerinin uğradığı zulmü değerlendirirken, 2 milyon Suriyeli göçmeni barındıran Türkiye’nin, Batı’nın yapamadığı insani ve vicdani görevi yaptığını söyledi.

Çorum Milletvekili Salim Uslu, 71 Yıl önce Ahıska Türklerinin yaşadıkları sürgün ve zulmü TRT AVAZ televizyonunda “Gökçen Oğan ile Dünya Bülteni”ne değerlendirdi.

Ahıska’nın Posof ilçesine 15 km. mesafede, Posof nehrinin iki yakasında kurulmuş 850 yıllık bir Türk yurdu olduğunu, Gürcistan’ın ise devlet olarak sonradan oluştuğunu anlatan Uslu, sürgünü yaşamadığını, ancak sürgüne dair birçok kitap okuyup, yaşananları dinlediğini de belirterek, “Ahıska Sürgününü yaşayan, olayın tanıklarını dinlediğinizde çok acı bir insanlık dramı var. Çok şükür bugün güçlü bir Türkiye Devleti, Suriyeli 2 Milyon göçmeni alıyor, onlara eğitim, barınma imkânları ve her türlü kolaylığı sağlıyor. Batı’nın bile yapamadığı insani ve vicdani görevi Türkiye yapıyor.” dedi.

 

“ALMAN İŞGALİ GELİYOR DİYE BİR GECEDE KANDIRILDILAR”

Salim Uslu sözlerini şöyle sürdürdü: “Ahıska Türkleri o gün bu dramı yaşadıklarında Türkiye gibi güçlü bir devlet yoktu yanlarında. Kimse görmedi, duymadı yaşananları. Almanlar burayı işgal edecek diye bir gecede kandırılmak suretiyle yüzbinlerce insan evlerinden, barklarından sökülüyorlar. Yüzbinlerce; Çeçen, İnguş, Karaçay, Balkar, Kırım, Ahıska Türklerinden sadece 1 milyon 800 bini gidecekleri yerlere sağ sağlim ulaşabiliyorlar. Gerisi sağlıksız seyahat ortamında, hayvan vagonlarında taşınırken hastalıklar nedeniyle kırılıyorlar.”

 

“VATANDAŞLIK KONUSUNUN TİCARETİNİ YAPANLAR VAR”

Ahıska Türklerinin vatandaşlığına sıcak bakılmadığına ilişkin yorumların doğru olmadığını belirten Uslu, “Belki mevzuattan kaynaklanan bazı sorunlar olabilir ve bu sorunlar giderilmeye çalışılıyor. Daha çok burada birkaç yaygara kopartmaya çalışanlar var. Onlar da bu işin ticaretini yapanlardır.” diye konuştu.

 

“AHISKA KÜLTÜRÜ YAŞATILMALI”

Uslu ayrıca, “Ahıska Türklerinin; mutfak kültürü, türküleri, eğlenceleri, oyunları şiirleri hepsi yazılı ve kalıcıdır. Gelecek nesillerin yazılı kaynaklardan besleniyor olması kültürün yaşatılması bakımından önemlidir” ifadesini de kullandı. Uslu, program sonrası TRT Genel Müdürü Şenol Göka ve TRT Avaz Kanal Koordinatörü Murat Akkoç’la gündeme ilişkin bir görüşme de yaptı.

(Selda FINDIK)

 

Video: