DÜNYA AHISKA TÜRKLERİ BİRLİĞİNDEN BİLGİLENDİRME

DATÜB Genel Başkanı Sayın Ziyatdin Kassanov Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ile 13. 04.2016 tarihinde İstanbul’da bir görüşme gerçekleştirmiştir. Görüşmede acil beklemekte olan konular görüşülmüş ve Genel Başkanımız beklenen isteklerin hızlandırılması konusunda Sayın Çavuşoğlu'ndan ricada bulunmuştur.

Bu görüşmeden sonra Dışişleri Bakanlığı Kafkasya Dairesi Başkanlığı tarafından 20.04.2016 tarihinde DATÜB Genel Merkezimizi arayarak son gelişmeler hakkında bilgi verilmiştir;


1-Vatandaşlık çalışması 22257 kişi olarak 4 Nisan günü Sayın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun imzasıyla İçişleri Bakanlığına gönderilmiş olup, 13 Nisan 2016 günü İçişleri Bakanı Sayın Efkan Ala’ya iletilmiş Sayın Bakanın talimatıyla Nüfus ve vatandaşlık Genel Müdürlüğüne gönderilmiştir. Bu konuda teknik çalışma yapılması içi Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden ortak çalışma talep edilmiş hızlı bir şekilde sona yaklaşıldığını yakın bir zamanda bitireceklerini ifade etmişlerdir. Daha sonra 22.04.2016 tarihinde Göç İdaresi Genel Müdürü Sayın Atilla Toros'un daveti üzere DATÜB Genel Sekreteri Fuat Uçar Ankara'daki Genel Müdürlükte istişare toplantısına katılmıştır.


Toplantıda gerek göç, gerekse Vatandaşlıkla ilgili konular görüşülmüş olup, ele alınan konular şunlardır;


1-Vatandaşlıkla ilgili görüşmede hızlı bir çalışma yapılarak, Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü ile istişare halinde olup, uygun olması halinde Ukrayna'dan Erzincan'a getirilen Ahıskalı halkımızla ikisini aynı anda beraber vatandaşlık verilmesi konusunda görüş birliği sağlanmıştır. 22257 kişilik Vatandaşlık bekleyen halkımıza İnşallah en kısa zamanda İskânlı göçle gelenlerle beraber vatandaşlık verilecektir.


2- Gelecek göçün (Haziran başı gibi ) Bitlis, Ahlat ondan sonra Erzincan'a yapılması planlanmıştır.


3- 677 aileyi getirdikten sonra yeni çalışma olarak yapacağımız proje için yerlerin belirlenmesi için Kars, Ardahan ve Iğdır illerine Göç idaresi ile ortak komisyonla bakılması.


4- Bundan sonra göç'ün daha verimli ve sorunların hızlı bir şekilde çözülmesi için ayda bir defa genel müdürlükte DATÜB Genel Sekreteri ile toplantı yapma konusunda karar alınmıştır.

5- Gerek Göç ile ilgili çalışmalarda, gerekse Vatandaşlık konusundaki çalışmalarda devletin kurumları ile görüşme yapmaya yetkili Kurum DATÜB olduğunu ifade etmişlerdir. Buda bizlerin böyle bir Kuruma sahip olduğumuz için gurur vermiştir.


Yukarıda belirtilen konularda Hükumetimiz ve ilgili kurumlar çalışmalarını hızlı bir şekilde devam ettirmekte olup, bizlerde bu 
çalışmaları yakından takip etmekteyiz, gelişmeler oldukça sizleri bilgilendireceğiz.

Datüb