1944 Ahıska Sürgünü’nü, Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Etkinliğe Sakarya Üniversitesi’nde öğrenim gören 70’e  yakın Ahıskalı öğrenci de katıldı.

Etkinlik çerçevesinde düzenlenen panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Gürsoy Alagöz yaparken, eski Bilecik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan ve Gazi Üniversitesi’nden Okutman Yunus Zeyrek konuşmacı olarak katıldı.

 

Prof. Dr. Gürsoy Alagöz, bizzat giderek gezip gördüğü yerlerde, sahipsiz bırakılan bir milletin yaşadıklarını yaptığı duygusal konuşma ile anlatırken bu sürgünün arkasındaki esas meselenin Türklük ve iman meselesi olduğunu belirtti.

Tren vagonlarında sürgün

Ahıska toprakları ve Ahıska Türklerinin yaşadıkları sıkıntılar konusunda bir sunum yapan Okt. Yunus Zeyrek, “Ahıska, Osmanlı Devleti’nin bir eyalet merkeziyken 1828 yılı savaşında Ruslar tarafından işgal edildi. Rus çarlığı zamanında bölgenin nüfus yapısı ile oynanmak istense de Ahıskalılar vatanına, diline, dinine sahip çıkmış, o topraklarda hayatlarına devam etmişlerdir. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Ahıska beklenmedik bir zulüm ile karşı karşıya kalmıştır.15 Kasım 1944 tarihinde 220 köy ve kasaba halkı topyekûn Orta Asya ülkelerine tren vagonlarında sürgün edilmiştir” dedi

Ahıska Sürgünü anıldı

Her Ahıska Türkünün cebinde bir Türk bayrağı vardır

 

Ahıska erkeklerinin o dönem Rus ordusunda Almanlara karşı savaştığını belirten Zeyrek, “Savaş bitip döndüklerinde ise ailelerin hepsi paramparça kimin nerede olduğu ise belli değildir. Orta Asya ülkelerine seyahatleriniz de hiç zorlanmadan gidip konuşup, rahatça anlaşabileceğiniz tek millettir Ahıskalılar. Öyle bir vatan sevgisi vardır ki onlar da, her Ahıska Türkünün cebinde bir Türk Bayrağı ve ceplerinde taşımak istedikleri bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimliği arzusu vardır. Ülkemizde yaşayan elli bine yakın Ahıska Türkü bulunmakta, yirmi bine yakın Ahıskalı ise vatandaşlık hakkı beklemektedir” diye konuştu.

Mountain consectetur adipiscing elit In quis lacus a odio suscipit luctus

Programın kapanış konuşmasını yapan Ahıska Öğrenci Topluluğu Başkanı Muhammet Bahşi ‘Milli meselemiz olan Ahıska konusunda hassasiyet gösterip bize verdiğiniz desteklerinizden dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum. Bu birliğin hiç bozulmamasını temenni ediyor, öz vatanımız olan Ahıska’ya sahip çıkılması gerekiyor” diye konuştu.