Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu Ahıska Türklerinin yaşadığı sorunları Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru’ya iletti. ...

....Ajans Ahıska....

Uslu;

                “15 Şubat 2016 tarihinde Kazakistan’ın Cambul bölgesi Taraz kentinde bulunan Buril (Burylov) köyünde üzücü bir olay olmuştur. Burada uyuşturucu bağımlısı bir kişi köyde hırsızlık amacıyla bir kazak ailenin evine girmiş, ev sahibinin 5 yaşındaki çocuğunu, bıçaklayarak öldürmüştür. Basit bir polisiye vaka büyütülmüş ve adeta kardeş kavgasına dönüştürülerek köyde ki Ahıska Türklerinin köyü terk etmesine kadar olay büyütülmüştür.

 

 

                Bildiğiniz gibi 1989 yılında Fergana de olaylar olmuş, yüzbinlerce Ahıska Türkü, Rusya Devletler Topluluğu içersin de çeşitli devletlere sürgün edilmiş ve yüzlerce de ölü söz konusu olmuş idi. Yine 1990 da Özbek – Kırgız çatışması olmuş ve o zaman da bin civarında ölü vardı. Bölge çok hassastır. İlgililerle görüşülerek kardeş kavgasına fırsat verilmemesi, acıların tekrar yaşanmaması ve yeni felaketlere yol açılmaması konusunda ilginizi rica ediyorum.

                Türkiye’de yaşayan Ahıska Türkleri’nin genel sorunlarını içeren bir kopyayı Dış İşleri Bakanımız Sn. Mevlüt Çavuşoğlu’na sunmuştum. Bir diğerini de size gönderiyorum. 616 ailenin Erzincan - Üzümlüye getirilmesi esnasında ki devletimizin unutulmaz katkıları için teşekkür ediyorum. Gerçekten önemli.

Ama şu soruya da cevap verilmesi gerekiyor. Dışarıdaki Ahıska Türklerini içeriye getirirken, Türkiye’ ye gelmiş olan 20 bin civarında Ahıska Türkleri giriş çıkış yapmak zorunda, harç ve cezaların yüksek olmasından şikâyet etmekte ve de denklik sorunuyla karşı karşıya kalmakta, çocuklarını ise okula gönderememektedirler. 20 Bin civarında Ahıskalı Türk Türkiye’den oturma ve çalışma hakkı talep etmektedir. Bu konularda gereken ilgiyi göstereceğinizden eminim” dedi.

Ajans Ahıska / Ahıska Türklerinin Haber Ajansı

 

 

Ajans Ahıska Facebook Sayfamızı Beğenebilirmisiniz..