Ahıska Hakkında Genel Bilgi
Ahıska (Gürcüce: ახალციხე, Akhaltsikhe), Gürcistan'da şehir.
İlçeleri Adıgün, Ahiska, Aspinza, Ahılkelek, Bogdanovka
Kent, 1578’de Türk ordusu tarafından kazanılan Çıldır Meydan Savaşı sonucunda Osmanlıların eline geçti ve 1628’de Çıldır Eyaleti’nin (Ahıska Paşalığı) yönetim merkezi oldu.
1828’de 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, Rus birlikleri komutanı General Paskeviç, kenti ele geçirdi. 1829 tarihli Edirne Antlaşması’yla Ahıska, Rusya'ya bırakıldı. Bu savaştan sonra bölgeden Müslüman nüfusun önemli bölümü Osmanlı topraklarına göç etti.
Ahıskadan 1930 lu yıllarda Türkiye ye önemli bir miktarda göç oldu.
II. Dünya Savaşı’nda, 15 Kasım 1944 yılında bölgenin Müslüman nüfusu tümüyle bölgeden göç ettirildi. Ahıska Türkleri orta Asyaya : Kazakistan, Kırgizistan, Özbekistan a sürgün edildiler .
Bu Ahıska Türklerinin göçünden sonra, Sovyet yönetimi tarafından sürgün edilen Ahıska Türklerinin yerine Ermeniler yerleştirilmiştir. Bugün nüfusun yaklaşık yarısı Gürcüler'den (yaklaşık 110.000) ve Ermenilerden (yaklaşık 90.000) oluşur. Ahıska Türkleri, Gürcistan parlamentosunun 2007 yılında aldığı kararla ülkeye geri dönme hakkına sahip olmuştur; ama yerel Gürcü ve Ermeni halkı karşı çıkmaktadır.
Ahıska, Çarlık yönetimi sırasında önce Kutaisi, sonra Tiflis valilikleri içinde yer aldı. Kentin eski yerleşmesinde surlar, kale ve cami ile Azize Marine Kilisesi vardır. Kentin yakınlarında ise Sapara Manastırı bulunur. Kentin nüfusu yaklaşık 18.500’dür. Türkiye'de özellikle Artvin ve Ardahan illerinde önemli adledilebilecek Kıpçak (Ahıska) Türkü nüfusu bulunmaktadır. Ardahan'ın etnik kökenini ve kültürünü Ahıska Türkleri önemli derecede etkilemiştir.
Günümüzde Ahıska da:
AHISKA TÜRKLERİ SÜRGÜNÜ KISA VİDEO
sürgün:
http://www.ahiska.org.tr/?page_id=1839