VATAN DÖNÜŞ SÜRECİ HIZLANDIRILMALI

 

Dünya Ahıska Türkleri Birliği’nin (DATÜB) kuruluş amacı vatana dönüş mücadelesinde ve dünyanın 10 ayrı ülkesine dağılmış Ahıskalılara çatı örgüt olmasıdır. Bunun için başta Türkiye olmak üzere ilgili devletler ve Avrupa Konseyi tarafından desteklenmektedir.

2016 yılı boyunca maalesef vatana dönüş konusunda çok fazla öne çıkacak adımlar atamadık, özellikle de Gürcistan nezdinde. Çünkü Gürcistan’da parlamento seçimleri vardı. Bizim sorunumuz ve vatana dönüşümüz ile ilgili adım atacak durumda değillerdi. Hükümet adım atsa, muhalefet seçim malzemesi olarak kullanıp hükümet kanadına yüklenecekti. Neticede oy kaygısı ile kimse bu konuya el atmadı. Sadece 19 Nisanda Avrupa Konseyi’nde DATÜB olarak girişimlerimizde Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikashvili bize verdiği sözünü 25 Ağustosta yerine getirerek Gürcistan tarafından verilen Yurda dönüş statülerinin ve vatandaşlıkların geçerlilik sürelerini 2 yıldan 5 yıla çıkardı.

Açıkçası bizde durumu bildiğimizden daha fazla üzerine gidemeden seçimlerin sonuçlanmasını ve yeni hükümetin kurulmasını bekledik.

 

GÜRCİSTAN’DA YENİ HÜKÜMET KURULARAK MECLİSTEN GÜVENOYU ALDI

Gürcistan'da geçtiğimiz 8 Ekim ve ardından itiraz edilen bazı bölgelerde seçim yenilenerek ikinci turu 30 Ekimde yapılan Parlamento seçimleri tamamlandı. 150 milletvekilinden oluşan Gürcistan Parlamentosunda Hükümetin programını okuyan Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikashvili kabinesine Meclis güvenoyu verdi.

Parlamento Başkanı İrakli Kobakhidze'nin yönettiği olağanüstü oturumda, 150 kişilik Parlamentodan oylamaya 123 milletvekili katıldı.

Kutaisi kentindeki parlamento binasında düzenlenen oturumda iktidardaki "Gürcü Hayali" partisinden 110 milletvekili hükümete güvenoyu verdi.

Oylamaya katılan muhalefet partisi "Birleşik Ulusal Hareketi’nin 19 milletvekili ise hayır oyu kullandı.

Gürcistan'ın 150 kişilik parlamentosunda 27 koltuğa sahip ana muhalefet partisi "Birleşik Ulusal Hareketi", Başbakan Kvirikashvili ile yenilemiş kabineye güvenmediklerini belirtti.

Gürcistan'da geçen 4 yılda ekonomik durumunun daha da ağırlaştığını savunan ana muhalefet partisinin milletvekilleri, hükümeti etkisiz ekonomik politika uygulamakla suçlayarak aynı hükümete güvenmediklerini dile getirdi.

Parlamentoda 6 koltuğa sahip "Vatanseverler İttifakı" muhalefet partisinin milletvekilleri ise hükümeti ana muhalefet "Birleşik Ulusal Hareketi" ile işbirliği yapmakla suçlayarak oturumu terk etti.

Gürcistan'da 8 Ekim'de düzenlenen genel seçimde "Gürcü Hayali" partisi 150 kişilik parlamentoda 115 koltuğa sahip olarak anayasal çoğunluğu elde etmişti.

Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin de desteklediği "Birleşik Ulusal Hareketi" partisi 27 koltukla ana muhalefet partisi olmaya devem ederken, seçimde yüze 5 barajını aşan "Vatanseverler İttifakı" partisi parlamentoya 6 milletvekili göndermişti. Kalan 2 koltuğun sahibi "Üretici Partisi’nden bir aday ve bağımsız aday Salome Zurabişvili olmuştu.

 

DATÜB GÜRCİSTAN İLE İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMELİDİR

Vatan Dönüş mücadelemizde yeni kurulan Gürcistan Hükümeti nezdinde girişimlerimizi hızlandırarak gelecek yılki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar somut adımlar atılmasını sağlamalıyız. Artık kaybedecek zamanımızın olmadığını anlamamız ve bu konu üzerinde görev alan kişiler olarak büyük bir özveri ile çalışmamız gerekmektedir. Aksi halde 72 yıl olduğu gibi yine oyalanarak zaman kaybetmeye devam edeceğiz. Biz Gürcistan tarafından oyalanırken sessiz kalmamız ve çaba göstermemiz durumunda ise halkımıza karşı olan sorumluluklarımızı yerine getirmiş sayılmayacağız.

DATÜB’de görev alan bizlerin bu konudaki sorumluluğumuzun ağır olduğunu bir kez daha ilgili arkadaşlara hatırlatmak istiyorum.

 

Burhan ÖZKOŞAR

DATÜB Avrupa Temsilcisi