17 Aralık 2016 cumartesi günü Karadeniz Teknik Üniversitesi Ahhıskalı Öğrencileri “Sürgünün 72. Yılında Ahıskalı Türkler” programını gerçekleştirdiler.

Trabzon halkı ve K.T.Ü talebelerinden geniş katılımla gerçekleştirilen programda Prof. Dr. Coşkun Topal ve Yad. Doç. Dr. Ahmed Niyazov birer konferans konuşmaları sunarak Ahıska ile bağlı geniş çerçevede tarihi ve gncel konuları ele aldılar.

Prof. Dr. Coşkun Topal Ahıskanın jeopolitik önemi esasında bölgedeki hadiselerin geliştiğini derinlemesine ele alarak vatana dönüş mücadelesinin karşısındaki engelleri ve güncel sorunları ele aldı.

Akabinde Yrd. Doç. Dr. Ahmed Niyazov katılımcılara teşekkür ederek şunları kaydetti: “Sürgünün 72. Yıldönümünde  bir araya gelmek böyle bir programla değerli misafirlerimizle buluşmak iki amaca hizmet ediyor. Bunun birincisi tarih bilinci oluşturmaktır. Birey olarak düşüncelerimizin kendi tarihimizle olan ilişkilerini dile getirmektir. Sürgünü yad etmek, tarihte Ahıskalı Türklere sırf türk ve Müslüman oldukları için yurtlarından adeta yok etmek amaçlı sürgün ve dahasında onlara yapılan zulmü gündeme getirmek, zalimleri tanıtmak ve mezalimi hatırlamaktır. Bunu gönüldaşlarla paylaşmaktır. Bu aynı zamanda bizim kimliğimizin bir parçasıdır. Çünkü tarihini bilmeyen bir millet hafızasını kaybetmiş insana benzer.

İkinci olarak gençlerimiz için bir farkındalık oluşturmaktır. Şahid olduğumuz bu durumlara ve olaylara farklı açılardan bakmayı öğrenmek ve bundan ders çıkarmak, ona göre bir strateji belirlemektir. Tarih şuuru bunun için gereklidir. Çünkü tarihten ders çıkarmayanlar aynı hataları tekrar yaşamağa mahkumdur.

Evet! Günümüzde her sene sürgün anılmakta acılar paylaşılmaktadır. Ancak bu gün konuyu belirttiğimiz tarih bilinci ve farkındalık zaviyesinden anlatmaya çalışacağız.

Ta baştan söylemek gerekirse Sovyetler özellikle Stalin döneminde bir Hristiyan kulübü gibi çalıştı. Sürülen halklar Karaçay, Balkar, Çeçen, İnguş ve Kalmuk gibi Kafkasya halkları başta olmakla Özellikle Türk ve Müslüman kesim sürüldü. İki üç kez alfabesi değiştirilen, soyadları değiştirilen kesim yine Özbek Kırgız Kazak Kırım yahut yine Müslüman kesimdir.

Aynı dönemde Stalinin emri ile bir çok Müslüman halk  yurtlarından çıkarılarak başka diyarlara sürgün edildi. En son Kırım tatarları olmakla Karaçay, Balkar, Çeçen, İnguş, Kalmuk, ve sair halkların hepsi için vatanlarına dönüş izni çıktı. Ancak Ahıskalı Türklerin dönüşüne izin verilmedi. Bunun sebeplerini aradığımızda karşımıza çıkan tablo şudur. Gerek sürgün öncesi gerek sonrasında halkın üzerinde yoğunlaşmış bu kara bulutlar bu halkı yok etmeye yönelik, etnik temizlik amaçlı bir kurgu karşımıza çıkmaktadır. Örneğin 3000 kadar km yolun bir aya varan zor şartları bu halkın yollarda telef olması amacına hizmet etmekte, kalanların Orta Asya’ya ulaştırılması ise bin yıl önce atalarının geldiği topraklarda eriyip karışıp yok olacakları planları idi. Bu zaviyeden baktığımızda halkın karşılaştığı aşağıdaki olaylar hep aynı senaryoyu işaret etmektedir:” diyerek A. Niyazov maddeler halinde tespitlerini sunarak katılımcılarla paylaştı.

Konuşmasının sonunda A. Niyazov büyük İslam filozofu İbn Sina’nın ideal toplumları oluşturan, sorumluluk alan ve mesuliyet sahibi ideal birey görüşlerinden örneklerle Ahıskalı gençlere tavsiyelerini sunarak gelecek arzularını sundu.

Daha sonra program sergi gösterisi, ölenlerin anısına helva ve çay ikramı ile sonlandırıldı. 

 

Ajans Ahıska