TIKA'nin Kirgizistan'daki faaliyetleri

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, "Ahıska Türklerini, Türk diline göstermiş oldukları hassasiyetleri nedeniyle takdir ediyorum" dedi.

 

TİKA tarafından yürütülen projeleri yerinde takip etmek ve resmi makamlarla görüşmek amacıyla Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e gelen Er ve beraberindeki heyet, başkente 20 kilometre mesafedeki Kant kentinde Ahıska Türkleri ile bir araya geldi.

Ahıska Türklerinin, Türkçeyi kullanmalarından ve kültürünü koruyarak yaşattıklarından dolayı memnuniyet duyduğunu dile getiren Er, "Ahıska Türklerini, Türk diline göstermiş oldukları hassasiyet nedeniyle takdir ediyorum" diye konuştu.

TİKA'nın Kırgızistan'daki varlığının, devletin sağladığı imkanlarla geliştiğini ifade eden Er, "Bu anlamda sizlerin de yardımlarınıza ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.

Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Raşad Şamilov, Türkçenin, adet ve göreneklerinin var olması için düzenli olarak bir araya geldiklerini ve kültürlerini nesilden nesle aktardıklarını anlattı. Şamilov, Ahıska Türklerinin aralarında Türkçenin kullanılmasına büyük önem verdiklerini ve Türkçeyi bilmeyen Türk gencinin olmadığını ifade etti. Şamilov, Türkiye'nin tüm dünyadaki ve özellikle Orta Asya'daki Müslüman kardeşlerine sahip çıkmasından dolayı sevinç duyduklarını kaydetti.

İki günlük çalışma ziyareti çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanlığı Dış İlişkiler Birimi Başkanı Sapar İsakov ile bir araya gelen Er'in TİKA'nın Bişkek'teki faaliyetlerine ilişkin görüşmeleri basına kapalı gerçekleştirildi.

Er ve beraberindeki heyete ziyaretlerinde Ahıskalı Türklerin mutfağından yemekler ikram edildi, bölgede yaşayan Türk gençleri de örf ve adetlerinin sergilendiği kına gecesi, düğün ve oyunlarını sahneledi.

 

Bişkek AA

 

Ajans Ahıska