Rize Genç Memur-Sen’den  Ahıska Ziyareti

Genç Memur-Sen Rize İl Başkanlığı olarak 13.11.2016 tarihinde 14 Kasım 1944 vatanlarından sürülen soydaşlarımızın anısına Ahıska şehrine 30 kişilik bir ekiple ziyarette bulunduk.

Öğrenci ve genç memur arkadaşların bu sürgünü daha derinden hissetmesi orada çekilen acıları oralara duyulan özlemi anlayabilmesi için planladığımız bu organizasyonda Vale Köyü-Ahıska Şehir Merkezi- Klde köyü-Zikilia Köyü-Fersa Köyü-Sakunet Köyü-Azgur Kalesi rotasını izledik.

Yaptığımız araştırmalara göre Ahıska bölgesinde günümüze kadar tamamen ayakta ve ya bir kısmı hala ayakta olan 60’a yakın cami bulunmakta, birçoğu saman deposu olarak kullanılan bu camilerinin bazıları yıkık virane durumda bazıları da Ahıskadan sürülen soydaşlarımızın yerine yerleştirilen Gürcü ve ya Ermeni yerel köylüler tarafından  farklı işlerde kullanılmaktadır.

 Ziyaret ettiğimiz camiler arasında sadece Ahıska kalesinde yer alan Ahmediye Camii Anadolu’daki kubbeli Osmanlı camileri ile yakından benzerlik göstermekte diğer köy camileri yöreye özgü mimari özellik göstermektedir.

Özellikle dıştan kubbesiz görülen bu camilerin içine girdiğinizde kubbesinin görülmesi insanı son derece etkileyen bir durumdur. Gizli kubbe anlayışı Ahıska bölgesi camilerinde rastladığımız son derece estetik mimari bir anlayış.

 Bu ecdat yadigârı camilerin samanlık olarak kullanılması her gün biraz daha tahrip edilmesi, kıymetinin farkında olunmaması son derece üzücü bir durumdur.

 Bu camilerin hala ayakta olduğuna dair ülkemizde ciddi çalışmaların yapılması gerekli, Ahıskadaki camilerin tanıtımı konusunda farkındalık yaratılmalıdır.

 Bizde Genç Memur –Sen Rize İl Başkanlığı olarak bu camilerin ziyaret edilerek fotoğraflanıp yerel ve ulusal anlamda tanıtılması insanların bu konuda bilinçlendirilmesi hususunu amaç edineceğimizi bildiririz.

 O camilerin asıl sahibi soydaşlarımızın evlerine, köylerine, şehirlerine dönmelerini zorla elinden alınan mallarının geri iadesi konusunda herkes üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmeli bu hususta gerekli hassasiyeti göstermelidir.

 Ahıska bize uzak bir coğrafya değil, Anadolu’nun Türklerin, Türklüğün bir parçasıdır.  

 

 Genç Memur-Sen Rize İl Başkanlığı Hüsamettin Demircan    İsmail Aksu 

 

AJANS AHISKA

 

Ahıskadaki camilerin son görüntüleri için tıklayınız