Ukrayna topraklarına bağlı olmasına rağmen nüfus açısından çoğunluğu Rusların yaşadığı Doneskı ve Luganskı vilayetlerinde üç senedir ilan edilmemiş Ukrayna-Rusya  Orduları tarafından savaş devam etmektedir.

Bölgede 1989 yılından sonra yerleşen ve yaşayan Ahıska Türk Aileleri bu savaşın tam ortasında kalmışlardır. Her iki  taraftan atılan bombardımanlar her an ailelere büyük zarar vererek korku yaratmaktadır. Ahıskalı Aileleri bu bölgeden uzaklaştırmak , can güvenliklerini sağlamak için kalıcı bir vatan edinmeleri gerekiyordu.

Türk soyundan , öz be öz Türk ve Müslüman olan Ahıskalılara; başta Türkiye Cumhuriyeti Devletinin sahip çıkması gerekiyordu ve öyle de oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın talimatı ve hükümetimizin koordinatörlerinden bu beklentimiz gerçekleşti.

 

Bu Ailelerin Güvenlik Açısından Nereye Yerleştirilmesi Gerekiyordu;

A-) Rusya    B-)Ahıska  C-)Türkiye

 

A-) Rusya Ahıska Türkleri için hiçbir zaman kalıcı vatan olmamıştır. Rusların Osmanlı Devletine karşı olan kin ve nefretleri bugün Ahıska Türklerine ve Türkiye Devletine karşı devam etmektedir. Ahıska Türklerine karşı yapılan sürgünlerin ve soykırımların arkasında Rus Gizli Servisi olmuştur ve yönlendirmiştir. Ukrayna’dan göç eden Ahıska’lı aileleri Rusya’nın kabul etmesi mümkün değildir.

B-) Ahıska Türklerinin Ukrayna’dan alınarak  Ahıska topraklarına kısa sürede yerleştirilmesi  imkansızdır . Gürcistan ekonomisi 700 aileye 700 ev yaptırması, maddi ve manevi destek vermesi mümkün değildir. Gürcistan Ahıska Türklerinin Ahıska Topraklarına yerleşmesine her zaman karşı çıkmış, çeşitli bahaneler üretmiş ve engel olmuştur. Ahıska bizim milli davamızdır. Hiç kimse bu davadan vazgeçemez. Gürcistan’ın bugünkü ekonomik durumu 700 Ahıska’lı aileyi apar topar kaldırıp Ahıska’ya yerleştirmesi mümkün değildir. Lütfen bu konuda dürüst olalım, yapıcı olalım.

C-) Başta Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkanı Ziyatdin KASSANOV ve DATÜB Yönetim Kurulu üyeleri, Türkiye’deki Ahıska Türk Dernekleri , Sivil Toplum Kuruluşları  Ankara görüşmelerinde Ukrayna’daki Ahıska Türklerinin durumunu devlet büyüklerine anlatmışlar .

Cumhurbaşkanımız Ukrayna gezisi sırasında   DATÜB Başkanı bölgedeki Ahıska Türklerinin durumunu bildirmiş ; ölüm ile karşı karşıya kalan 3000 kişiye yakın Türk toplumunun bir an önce ateş altından kurtarılarak Türkiyeye getirilmelerine ve TBBM’ nin 1992 tarihli 3835 sayılı kanununun işletilmesini talep etmiştir. Bu kanun çerçevesinde Türkiye’ye yerleşmiş ve vatandaşlık bekleyen ailelere bu hakkın tanınmasını arz etmiştir.

 

17 Mayıs 2015 tarihli resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile 677 ailenin 2015 yılı içerisinde Ukrayna’dan Türkiye’ye getirilmesine karar verildi. Türkiye’nin bugünkü şartlarında  böyle bir karar alınması takdire şayan bir davranıştır.  

 677 aile demek 677 ev demektir. Bu ailelerin 3835 sayılı yasaya göre”iskanlı göç ettirmek” devletin bu ailelerin her şeyi ile ilgileneceği anlamına gelmektedir.   677 evin acil yapılması için büyük bir zamana ihtiyaç vardır. Diğer taraftan bombalar altında yaşamak , günlerce bodrumlarda gizlenmek,insanlarımızın hayatlarını tehlikeye atmak mümkün değildir.    

Eminim Sayın Cumhurbaşkanı TOKİ Başkanlığını makamına çağırmıştır, devlete ait boş evlerin nerede olduğunu sormuştur. TOKİ  Başkanı da Erzincan Üzümlü’de 606 boş daire, Bitlis Ahlat’da da 71 boş daire olduğunu bildirmiştir. Böylelikle Ukrayna’dan gelecek aileleri buralara yerleştirme kararı alınmıştır ve Cumhurbaşkanı tarafından yetkili makamlara talimat verilmiştir. Burada bir art niyet aramak yanlıştır.

 

 

Bu yazımın yazılmasındaki asıl sebep bazı doğulu köşe yazarlarının Kürtlerin çoğunlukta olduğu ve yaşadığı bölgelere Türkleri yerleştirerek  Türk nüfusu arttırmak istemektedirler. Aslı astarı olmayan bu yazılarla halkı göç etmiş ailelere karşı kışkırtmakta ve nefret tohumları ekmektedirler.  

 

Biz Ahıska Türkleri Eski Sovyet topraklarında dili, dini , milleti ne olursa olsun insanlar ile bir arada yaşadık , ana vatanımız Türkiye’de’ de 78 milyon insan ile el ele, omuz omuza vererek yaşamak istiyoruz.  Dünyanın on ülkesinde Türk Bayrağını dalgalandıran toplumdur Ahıskalılar.

Biz bu ülkeyi bölmek için değil ,birleştirmek için geldik. Ülkeyi bölmek isteyenler karşısında da Ahıska Türklerini  bulacaklardır.

 

Ardahanlı bir işadamı yazmış ki “Ahıskalılar Türkiyeyi sevmez, Türkiye’ye gelmek istemezler , Türkiye için savaşmazlar.” bu sözleri Ahıska Türkleri için ifade etmiş bir şahsın Türk olduğuna inanmam . Olsa olsa Ermenidir.

 

Ahıska Türklerinin Ahıska toprakları uğruna 1828 , 1878  deki gösterdikleri kahramanlıklar Rus yazarları tarafından bile yazılmış ve methedilmiştir. Rus Kumandanı Paskevic’in  “Ahıskayı 3 günde alırım” demesine rağmen Ahıskalılar toprakları uğrunda 30 gün  Rus ordusuna karşı savaşmış ; kadınlarımız pis Rusların eline düşmemek için kendilerini ateşlere atmışlardır.

 

Evet Ahıska bir Türk yurdudur . Bu  nedenle Ahıska’lılar Ahıska’yı terk ederek Türkiye’ye gelmek istememişlerdir. Size Ahıska Türklerinin vatansever olduklarını görmeniz için Çanakkale Şehitliğini ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Binlerce Gürcistan Müslümanının topraklarımız üzerinde şehit düştüğünü göreceksiniz.

 Behey Ardahanlı gafil arkadaş sen hiç mi kitap okumadın, hiç mi görmedin Ahıskalı Türkleri, onların Sovyet rejiminde tüm baskılara rağmen kimliklerine tek Türk yazdıran , asimile olmayan Türk toplumu olduğunu.

 

Bazı HDP li milletvekillerinin İçişleri Bakanlığı’na ve TOKİ Başkanlığına gen soru vermelerini de kınıyoruz . Türkiye 677 Ahıska Türk ailesini kabul etti diye isyan ediyorsunuz , nedir sizin bu isyanınız .Ermenileri Bizans soykırımından kurtararak bağrımıza bastık. 500.000 Yahudiyi soykırımdan kurtararak ülkemize kabul ettik . Körfez Savaşında 250.000 Kürt Peşmergesini  yurdumuza kabul ettik. Hiç bunlardan bahsetmiyorsunuz.  

Ama 600 Ahıska Türkü Ailesinin Anavatanı olan Türkiyeye yerleşmesi sizi rahatsız ediyor olacak ki bu şekilde söylemlerde bulunuyorsunuz.  Ahıska Türkü Türkiye’nin her yerinde Türk Bayrağının dalgalandığı 81 ilimizde öz geçmişiyle yaşamayı hak eden Türk Toplumudur ve kimsede buna engel olamaz. Devletimizin uygun gördüğü ve yerleşme imkanı sağladığı il ilçe bizim için vatan toprağıdır, bu ülkenin her karış toprağı şehit kanlarıyla hak edilmiştir.

 

Ukrayna’daki Ahıska Türkleri’nin Türkiye’ye yerleşmesinde büyük emeği geçen başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a , tüm hükümet yetkililerine , Erzincan ve Bitlis’de ailelerimize kucak açan valiler, belediye başkanları, kaymakamlara ve tüm halkına  teşekkürü bir borç biliriz. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.

Dr. İbrahim AGARA