ERZİNCAN AA

Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde yaşayan Ahıska Türklerinin çocukları için müftülük tarafından kreş kuruldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Başbakan Binali Yıldırım'ın koordinasyonuyla Ukrayna'dan getirilerek Üzümlü'ye yerleştirilen Ahıska Türküailelerin 4-6 yaşlarındaki çocukları için oluşturulan kreş, hizmete sunuldu.

TOKİ konutunda eğitime başlayan kreşten ilk etapta 26 çocuk faydalanıyor. Burada Kur'an-ı Kerim ve din eğitimi alan çocuklar, çeşitli oyunlar da oynayarak eğleniyor. Kreşte çocuklara yemek de veriliyor.

Üzümlü Müftüsü Adem Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ahıska Türklerinin dini eğitimleri için tüm imkanların kullanıldığını söyledi. Ukrayna'dan geçen yıl 25 Aralık'ta ilçeye getirilen Ahıska Türkleri için irşat hizmetlerine, 1 Ocak 2016'da Ensar Camisi'nde birlikte kıldıkları cuma namazıyla başladıklarını dile getiren Karadeniz, şöyle konuştu:

"Diyanet İşleri Başkanlığımızın yayınlarından Rusça eserlerle Ahıskalı kardeşlerimizi ziyaret ederek, kendilerine yapacağımız hizmetleri anlattık. Camilerimizde yetişkin kardeşlerimize Kur'an-ı Kerim ve din eğitimleri verdik. Kadınlarla Beşiktaşlar Kur'an Kursu'nda, çocuklarımızla ise hafta içi okulları olduğu için hafta sonları ile akşam saatlerinde camilerimiz ve kuran kurslarımızda özel din eğitimleri yaptık."

"Sabah eğitime Kur'an dersiyle başlıyorlar"

Çocuklara tüm dini eğitimlerin verildiğini, Kur'an-ı Kerim, Hazreti Peygamber'in hayatı ve ahlakıyla ilgili bilgilerin aktarıldığını vurgulayan Karadeniz, şunları kaydetti:

"Kreşimiz, kaymakamlığımızın tahsis etttiği evimizde hizmete başladı. İnşallah yakın zamanda Kur'an kursumuzun ve kreşimizin temelini atacağız, tamamlandığında eğitime orada devam edeceğiz. Kreşte şu anda bir fahri görevlimiz ile 4 Ahıskalı kadın kardeşimiz çalışıyor. Her gün 09.00-16.00 saatleri arasında çocuklarımız eğitime devam ediyor. Çocuklarımız sabah eğitime Kur'an-ı Kerim dersiyle başlıyor, kendilerine dini bilgiler veriliyor. Daha sonra bizim çocuklarımızın öğrendiği oyun kültürüyle devam ediyorlar. Farklı olarak da kendi kültürlerini, bizim birkaç çocuğumuzla kaynaşarak devam ettiriyorlar."

Çocuğu kreşte eğitim gören anne Zarina Rüştü, Ukrayna'dan, savaş bölgesinden geldiklerini belirtti. Orada çok zor şartlar altında yaşadıklarını dile getiren Rüştü, "Allah razı olsun Cumhurbaşkanımızdan ve devlet hizmetleri yapanlardan. Öz vatanımıza dönüş yaptık, çok mutluyuz, memnunuz. Müftü Bey bize sahip çıkıp yardımcı oluyor. Burada çocuklarımıza kreş açtı." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Yakup Bakar  AA