KASSANOV: ANKARA GÖRÜŞMELERİ BEKLEDİĞİMİZDEN DE OLUMLU GEÇTİ

Daha önceden planlandığı üzere DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov ve Genel Sekreter Fuat Uçar Ahıskalıların sorunlarını başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere ve ilgili devlet kurumları ileterek acil çözüm aramak için başkent Ankara’da 8 ayrı kurum ile bir dizi görüşmelerde bulundular.

Görüşmelerin beklediklerinden de olumlu geçtiğini söyleyen Kassanov inşallah yakında halkımıza güzel haberlerin verileceğini belirtti. 


23-24 Şubat tarihlerindeki görüşmelerin ilki Cumhurbaşkanlığı sarayında Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın ile yapıldı.

DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov ve Genel Sekreter Fuat Uçar’ın yaptığı açıklama aynen şöyle; “Önceden planlandığı gibi ilk görüşmemiz Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Sayın İbrahim Kalın beyle olmuştur.

Akabinde 8 ayrı kurum ile üst düzey görüşmelerde bulunduk. Sayın İbrahim Kalın bey bize Cumhurbaşkanlığı külliyesinde son yapılan bakanlar kurulu toplantısında Ahıska Türkleri sorunları gündeme geldiğini ve oradaki konuşmalar ile ilgili geniş bilgi aktardı.

Bakanlar Kurulunda Ahıska Türklerinin vatandaşlık sorununu bir an önce çözülmesi konusunda Sayın Cumhurbaşkanı talimatını vermiştir. İbrahim Kalın bey bizzat bu konu ile kendisinin ilgilenerek en kısa süre içinde halledilebileceğini düşündüğünü bizlere aktardı.

Biz DATÜB olarak kendisinden Türkiye’ye gelsin ya da gelmesin tüm Ahıskalılara çifte vatandaşlık verilmesi talebimizi yineledik. Bu konu üzerinde çalışma yapacağını böylece bu sorunu da kökten çözmüş olunacağı konusunda bizi rahatlattı. 


Bunun yanında Vatandaşlık ve ikamet sorunlarının çözümü için Göç İdaresi Genel Müdürü Sayın Atilla Toros beyle görüşerek teknik konularda görüş alış verişinde bulunduk. Ahıskalıların sorunlarını gidermek için yeni çalışmalar yapacaklarının bilgisini verdi.


Ardından Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürü Sayın Ahmet Sarıcan beyle vatandaşlık bekleyen Ahıskalıların durumunu görüştük. Cumhurbaşkanının talimatının kendilerine ulaştığında kısa sürede kimliklerin verilmesi için ellerinden geleni yapacağını söyledi. 


Ahıska’da yaşayan Ahıskalıları da unutmadık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik beyle görüşmemizde vatanda yaşayanlara hayvancılık ve seracılık desteği verilmesi talebinde bulunduk. TİKA kanalı ile bu yönde çalışmaların başlatılacağını söyledi. 
Bu konuyu TİKA’daki görüşmemizde geniş bir şekilde ele aldık.


Ayrıca YTB’deki görüşmemizde Türkiye’de okuyacak gençlerimiz için kontenjanların artırılması talebimizi ve yerinde burslandırma konularını ele aldık.

” Kısaca verilen bilgileri ve iki günlük Ankara görüşmelerini bu şekilde özetleyebiliriz. 


Görüşmeler ile ilgili geniş bilgileri Ahıska Gazetesinin önümüzdeki sayısında bulabilirsiniz.

Burhan Özkoşar