Fatih Mahallesi’ndeki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

BURSA'nın İnegöl Belediyesi tarafından, Ahıska Türklerinin yoğunlukla yaşadığı Alanyurt Fatih Mahallesi'nde yaptırılan 'Ahıska Sürgünü Anıtı ve Parkı', İçişleri eski Bakanı Efkan Ala'nın da katıldığı törenle açıldı.

Fatih Mahallesi'ndeki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende, İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Taş'ın konuşması sırasında anlattığı sürgün anekdotları, törene katılan Ahıskalıları gözyaşlarına boğdu.

Mehmet Taş, böyle bir anıtı kazandırdığı için İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a teşekkür ederek, "Ahıskalılar 14 Kasım 1944'te büyük bir sürgüne ve drama tabi tutuldular. Her Ahıskalı aile mutlaka bu yolculukta akrabasını, hısımını kaybetmiştir. Hiçbir suçları olmayan masum ve günahsız yaşlılar, kadınlar, sabiler insanlık dışı bir şekilde yurtlarından sökülüp atıldı. Hayvanlar ahırlarda, ekmekler sacın üzerinde kalmış, insanlar bir gece vakti, ne olduğunu bile anlamadan, nereye gittiklerini dahi bilemeden bir meçhule doğru yola çıkarılmışlardır. Aynı aileden gelin bir tarafta, anne baba bir tarafta, çocuklar bir tarafta olmak üzere ayrı vagonlara dağıtılarak götürülmüşlerdir. Kapıları pencereleri kapalı yük vagonlarında insanlar ölüme terk edilmişlerdir. Vagonlar üç günde bir, kısa aralıklarla açılmış ancak o zaman insanlar, Orta Asya'nın dondurucu soğuğunda gri gökyüzü görebilmişler. Stalin'in ölüm treninde 17 bin ile 20 bin arasında Ahıskalı can verdi. Bu katliam değildir de nedir?" dedi.

ALA: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ 

İçişleri eski Bakanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Efkan Ala ise Ahıska'nın sadece bir coğrafi bölgenin adı olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bir imanın, irfanın, zulme karşı duruşun adıdır, zalime karşı çıkışın adıdır. Velhasıl nereye giderse gitsin imanını, kimliğini, irfanını birlikte götürmenin adıdır Ahıska. Bunu hatırlatmak üzere bu anıtı yapan Belediye Başkanımıza yürekten teşekkür ediyorum. Kendisi küçük ama anlamı çok büyük. O gün ki şartlarda şehit olan 20 bin kardeşimizi rahmet anıyorum. Onlar gittiler ama öyle bir hatıra bıraktılar ki, kıyamete kadar yaşayacak. Bize çok büyük dersler bıraktılar. Türkiye herkesin vatanıdır. Burada hiç kimse misafir değildir. Sizlerin çektiği sıkıntıların giderilmesine yönelik yapacağımız her görevin takipçisi olacağım."

Eski Bakan Ala, Türkiye'nin mazlumlara yeterince yardımcı olmasın, gelişmesin diye saldırılara uğradığını belirterek, "Zaten biz bu şeytanların, bu maşaların saldırıları olmasa, bu meseleleri çok hızlı bir şekilde çözer, sizin bunları dile getirmenize fırsat bile vermeden yolumuza devam ederdik" dedi.