İbrahim Mammadov, TİKA Bakü Program Koordinatörü Adem Urfa ile görüştü.

Azerbaycan Ahıska Türkleri “VATAN” İctimai Birliyi başkanı ve Dünya Ahıska Türkleri Birliği Azerbaycan temsilcisi İbrahim Mammadov, TİKA Bakü Program Koordinatörü Adem Urfa ile görüştü.

Görüşmeye TİKA Bakü Program Koordinatör Yardımcısı İsmail Gürlek ve Ahıska Gazetesi baş editorü Mevlüt İşık da katıldı.

 

Tika Görüşme 1.jpg görüntüleniyor

İbrahim Mammadov, ağustos ayı içerisinde Türkiye’de Dünya Ahıska Türkleri Birliği tarafından organize edilen, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yapılan görüşme hakkında Adem Urfa’ya bilgi verdi. Ankara’da gerçekleştirilen ve DATÜB başkanı Ziyatdin Kassanov’un da katıldığı görüşmede Ahıska Türkleri ile ilgili güncel konulardan bahsettiklerini söyleyen Mammadov, ayrıca  Fetullahçı Terör Örgütü tarafından Türk milletine, iradesine ve demokrasiye karşı gerçekleştirilen hain ve alçakça darbe girişimini kınayan Ahıska Türkleri Dernekleri tarafından ortaklaşa imzalanan deklarasyonu da Bakan Çavuşoğlu’na ilettiklerini bildirdi.

 

“Azerbaycan’da yaşayan Ahıska Türkleri’nin diğer cumhuriyetlerde yaşayan Ahıska Türkleri’nden tek farkı burdakilerin vatan Ahıska’ya göç etmek isteğinin oldukça yüksek olmasıdır” diyen İbrahim Mammadov, 11 temmuz 2007’de Gürcüstan devleti tarafından çıkarılan ve Ahıska Türkleri’nin de vatana geri dönüşünü kapsayan yasa ile ilgili Adem Urfa’yı bilgilendirdi. Yasanın onay almasından hemen sonra vatana geri dönüş izinlerinin alınması için çalışma başlattıklarını söyleyen Mammadov bu çalışmalar sonucu 1600 kadar ahıskalı’nın vatana geri dönüş izni aldığını, onlardan 492’sine ise şartlı Gürcüstan vatandaşlığı verildiğini bildirdi.

 

 

 

 

“Milletimize yaşamaya imkan vermediler”

Şartlı vatandaşlık alan Ahıskalı’lar Gürcüstan’da ev alıp ancak Azerbaycan vatandaşlığından çıktıktan sonra tam gürcü vatandaşı olabilirler diyen Mammadov şunları kaydetti:

 “Milletimiz 72 yıldır sürgünde çok zorluklar çekti, vatanımızdan uzakta üç ve dört kere sürgün yaşayanlarımız bile oldu. İnsanlarımız gittikleri bölgelerde ev yaptılar, yeni hayatlar kurdular ama milletimize imkan vermediler yaşamaya. Ukrayna’dan Erzincan’a göç etmek zorunda kaldı insanlarımız. Şu an Azerbaycan’dan vatan Ahıska’ya göç etmek isteyen insanlarımız çok.”

 

 

“Ahıskalı’ları tanımaktan çok memnunum.”

TİKA Bakü Program Koordinatörü Adem Urfa ahıskalıların çok ağır ve trajik bir hikayeleri olduğunu, memleketlerinden uzakta dünyanın dört bir yanına dağıldıklarını söyledi. Urfa,   TİKA olarak bulundukları bölgelerde ahıskalıların hep yanında olduklarını, Kazakistan’da okullar yaptıklarını, Gürcistan’da da evler yapılması için arazi sorunlarının çözülmesini beklediklerini belirtti.

 

Ahıska Türkleri’nin geri dönüş yasasından sonra yaptıkları çalışmalara değinen Urfa, Gürcüstan’ın bu yasayı çıkarmasına rağmen zor bir sürecin işlediğini, ciddi sıkıntılar olduğunu ve geri dönüş yasasından ahıskalıların etkin bir şekilde kullanmasının zaman alacağını söyledi.

 

“Azerbaycan’ın dışında anavatan Ahıska’ya göç etmek gibi fazla bir talep yok. Aslında bu çok hızlandırılıp, normalleştirilebilir. İnşallah bu sorunlar fazla uzamadan kısa vadede çözülür” diyen Urfa, Ahıska Türkleri “Vatan” Derneği tarafından sunulan ve vatana dönüş izni alan ahıskalı’lara vatanlarını görme imkanı sağlayacak “Ahıska Gezisi” projesine de olumlu baktığını, bu projenin eylül ayı içerisinde ekime burakılmadan hayata geçirilmesi için elinden gelen desteği vereceğini bildirdi.

 

Koordinatör Urfa, 15 temmuz darbe girişiminin Türkiye’de çok sıkıntılı bir durum ortaya çıkarttığını amma devletin ve milletin bu badireyi de çok büyük bir hasar almadan atlattığını  fakat bu hadiselerin devletin kurumlarının planlarını da değiştirmesine sebep olduğunu söyledi.

 

Urfa, “Bir başka ülkenin elli, yüz yılda başına gelmeyenler Türkiyenin başına üç yılda geliyor. Bu da bu topraklarda yaşıyor olmanın bedelidir. Bundan şikayetçimiyiz, değiliz. Bu bedeli ödememiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

HaberMevlüt İŞİK

Bakü / Azerbaycan.