Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) tarafından düzenlenen Dünya Ahıska Türkleri Birliği Kapasite Geliştirme Programının açılışı Meyra Palace Otel’de gerçekleşti.

.....Ajans Ahıska.....
 

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) tarafından düzenlenen Dünya Ahıska Türkleri Birliği Kapasite Geliştirme Programının açılışı Meyra Palace Otel'de gerçekleşti. Sekiz ülkeden 20 temsilcinin katıldığı programın açılış konuşmasını YTB Başkan Yardımcısı Serdar Gündoğan yaptı. 

Gündoğan, YTB'nin özellikle Ahıska sorununu kendi gündemlerinin birinci sırasında tuttuklarını belirterek, "Bu tür meselelerin bütüncül bakış açısına ihtiyacı var. YTB'nin esas misyonu da bu. Türkiye'nin sistematik bir şekilde stratejik bakışla ele almasıydı. Bu noktada yapılan çalışmaları üç ana başlıkta ele almak mümkün.

 

Biri geri dönüş süreci.Özellikle Gürcistan resmi makamlarıyla başkanlık olarak her platformda görüşülerek bu sürecin hızlandırılmasına dair gerekli temaslarda bulunduk. Aynı zamanda Türkiye'deki her düzeyde Sayın Cumhurbaşkanımızdan ilgili bakanlarımıza kadar ilgili olan birimlerde bu konunun gündeme alınması için onların gündemine taşıdık" diye konuştu.

 

Gündoğan, 1944'de yaşanmış, 1989'da yaşanmış dramatik olaylarda zorla koparılışın söz konusu olduğunu belirterek şunları söyledi: "Geri dönüşün de aslında benzer bir trajediyi taşımaması noktasında bir oryantasyonun önemli olduğunu 70 yıllık alışkanlıktan kopmak, 70 yıl önce terk edilmiş vatanın şuandaki durumunu bilerek oradaki durumu bilerek oraya gitmeye yönelik çalışmaları önemsedik.

 

 Bugünkü toplantımızın amacı bu misyonu görmelerini sağlamak olacak. Geri dönüşün çıktısı olarak yerinde kalacaklar var. Bunların bulundukları yerlerde refahlarını artırmaya yönelik çalışmaları benimsedik. Geri dönüş süreci ve yerinde kalma öz kültürünü koruma süreciyle ilgili yetişmiş insan kaynağı yetiştirme çerçevesinde yaptığımız çalışmalar. Türkiye bursları ayağı var. Özel önem verdiğimiz ayağıdır soydaşlarımızın burslandırılması.

 

Bu yıl ilk defa yaptığımız DATÜB ile yaptığımız Ahıska bölgesindeki burslandırmamız var. Bunun geri dönüş surecine ciddi yönde pozitif etkilendireceğini düşünüyoruz." Gündoğan, toplantının yapılmasındaki amacın yeniden yapılanma sürecinde birlikte olabilmek ve ortak duruşu sergileyebilmek olduğunu kaydetti.

 

Öte yandan, YTB ve     DATÜtarafından Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Gürcistan, Rusya, Özbekistan,Ukrayna    ,    ABD ve Türkiye'den 20 katılımcı ile gerçekleştirilecek olan iki gün sürecek çalıştayda stratejilerin belirlenmesi, faaliyetlerin projelendirilmesi ve bütçe konularında eğitim verilecek.

Çalıştay sonrası DATÜB temsilcileri Dışişleri Bakanlığı, TİKA, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü temsilcileri ile bir oturumda bir araya gelecek ve karşılıklı işbirliği imkanlarını değerlendirecek. - ANKARA

 

Albüm : 

Ajans Ahıska'yı Facebookta Beğenebilirsiniz: