DATÜB Başkanı Ziyaettin Kassanov, yaptığı konuşmada, birliğin üç stratejik programı olduğunu belirterek, bunları "Vatana dönüş programı", "Türkiye'de yaşayan Ahıskalılar" ve "Yaşadığı ülkelerdeki Ahıskalıların sorunları" olarak sıraladı.

Daha eğitimli ve yaşadıkları bölgelerde daha güçlü Ahıskalılar yetiştirmeyi hedeflediklerini anlatan Kassanov, "Bu çalışmalarımızda başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a milletimiz adına teşekkür ediyorum. Yine Sayın Başbakanımız (Ahmet Davutoğlu) ve bizimle doğrudan ilgilenen bakanlıklarımıza teşekkür ediyorum. Onlardan aldığımız güç ile biz Ahıskalılar bugün belirli bir güce ulaştık" dedi.

Ukrayna'da çok zor durumda olan ve savaş bölgesinde yaşayan 677 Ahıskalı ailenin hayatının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen yıl Kiev'e yaptığı ziyaretle değiştiğini dile getiren Kassanov, "O gün Ahıskalı Türkler için tarihte yeni bir sayfa açıldı" şeklinde konuştu.

Kassanov, Ahıska toplumuna artık daha çok değer verildiğine işaret ederek, geçen yıl içerisinde 120 ailenin Gürcistan ve Azerbaycan'dan getirilerek Erzincan bölgesine yerleştirildiğini anımsattı.

Burada büyük bir sevgiyle karşılandıklarını aktaran Kassanov, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın bizzat bu dönüş programıyla ilgilendiğini hatırlattı.

Kassanov, kendilerine sağlanan imkanları ve ilgiyi şu sözlerle ifade etti:

"Bize dayalı döşeli, çatal kaşıktan çarşafına kadar herşeyi düşünülmüş evler sağlandı. Geçen hafta Sayın Erdoğan bizi bizzat ağırlayarak bize hayatımızda olmayan imkanlar sundu. Ukrayna'dan gelen 25 aile ile bu görüşmemize katıldık. Bize bizzat sordu, nasılsınız, memnun musunuz diye. Biz de karşılaştığımız güzellikleri anlatarak, nisan ve mayıs ayına kadar 677 ailenin daha Türkiye'ye geleceğini anlattık."

Türkiye'deki imkan ve sevginin Ahıskalı Türkler arasında büyük bir ilgi oluşturduğunu söyleyen Kassanov, özellikle doğu bölgelerinde nüfus azlığı yaşanan bölgelere Ahıskalı Türklerin yerleşerek, hem o bölgelerin nüfusuna katkı sağlayabileceklerini hem de buralarda tarım ve hayvancılık faaliyetleri yaparak Türkiye'ye yük olmaktan çıkacaklarını vurguladı.

Kassanov, Ahıska toplumunun çalışkanlığına işaret ederek, "Doğu'da çok boş araziler var.Iğdır, Kars ve Ardahan'ı gezdim. Ahlat, Bitlis ve Erzincan çok verimli bölgeler. Ancak buralarda nüfus yok, biz bunları Türk yetkililere anlattık. Biz Ahıskalıların Türkiye'ye göçünün iki taraflı olmasını istiyoruz. Ahıskalılar buralarda üreterek yaşasın hem kendilerine yetsinler hem de Türkiye'nin kalkınma programı içerisinde Ahıskalılar da yer alsın" ifadelerini kullandı.

-"Gençlerimiz radikal dini akımlara kapılma tehlikesinde"

Bugüne kadar Ahıskalıların kırsal kesimlerde yaşadığını vurgulayan Kassanov, Ahıskalı gençlerin günümüz dünyasına entegre olabilmesi için yetiştirilip eğitilmesi gerektiğini söyledi.

Kassanov,YTB ile işbirliği içinde eğitim faaliyetlerini sürdüren DATÜB'ün çalışmaları sonucu burslu Ahıskalı öğrencilerin sayısının her yıl arttığını belirterek, Gürcistaniçerisinde yaşayan 30 öğrenciye burs verildiğini ve YTB'nin bu konudaki desteğinin büyük olduğunu dile getirdi.

Ahıskalıların yaşadıkları bölgelerdeki en önemli değerlerinin dil ve kültür olduğunun altını çizen Kassanov, Ahıskalı Türklerin varlığını koruması için bu iki öğeye dini de ekleyerek radikal eğilimli unsurların Ahıskalı gençlerin içinde hayat bulmaması adına önlemler alınması gerektiğini kaydetti.

Kassanov, din görevlilerinin aldığı zayıf eğitimin Ahıskalı gençlerin yanlış yönlendirilmesinde etkili olduğunu, gençlere dini doğru anlatacak yetişmiş din adamlarına ihtiyaç duyduklarını anlattı.

Özellikle bazı İslam ülkelerinden din adamlarının Ahıskalı Türklerin yaşadığı bölgelere gelerek buradaki din adamlarının zayıf eğitimli olmalarından faydalandığını aktaran Kassanov, radikal eğilimli dini felsefenin Ahıskalı gençler arasında yayılmasını planlayan sistematik bir çalışmanın olduğunu savundu.

Kassanov, ancak eğitim ile bu tehlikelerin bertaraf edileceğini söyleyerek, "Ahıskalı gençlerimizin üniversite okuması lazım. Ancak bu şekilde yaşadıkları ülkelerde söz sahibi olup halkımızın haklarını savunabilirler" dedi.

Önlerinde büyük imkanlar olduğunu ve gerek YTB'nin gerekse Türk hükümetinin her türlü imkanı sağladığını aktaran Kassanov, Ahıskalı Türkler olarak önlerine gelen bu imkanları iyi değerlendirmeleri gerektiğini ifade etti.

.

Ajans Ahıska

 

Ajans Ahıska'yı Facebookta Beğenebilirsiniz: