ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Küresel yatırımcıların Türkiye'de iş yapmaları ve yatırım konusunda çok ciddi bir teşvik sistemigetiriyoruz. Bununla ilgili yasal düzenlemelerimizi tamamlamak üzereyiz, bugün hatta bu düzenlemelerden birisi Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek" dedi.

Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili ile düzenlenen ortak basın toplantısındaki açıklamasında, Türkiye'nin, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği konusunu çok önemsediğini söyledi.

Abhazya, Güney Osetya bölgesindeki ihtilafların barışçıl yollarla toprak bütünlüğü esas alınarak çözüme kavuşturulmasının, öncelikli hedefleri olduğunu belirten Yıldırım, Türkiye'nin bu konuda her türlü aktif katkıyı geçmişte olduğu gibi bundan sonra da sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.

Yıldırım, bölgenin güvenliği bakımından Gürcistan'ın NATO'ya üye olmasının, Türkiye'nin başından beri desteklediği bir husus olduğunu vurguladı. En son Polonya'nın başkenti Varşova'da gerçekleştirilen NATO zirvesinde bu hususun bir kez daha teyit edildiğini anımsatan Yıldırım, Gürcistan'ın 2014 yılında Avrupa Birliği (AB) ile imzaladığı ortaklık anlaşmasıyla önemli mesafeler elde ettiğini belirtti.

Vize muafiyetinin sağlanmasında katedilen mesafenin Gürcistan adına bir başarı olarak gördüklerini kaydeden Yıldırım, bunun Gürcistan için hayırlı olmasını diledi.

 

 

 

 

Yıldırım, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçlü mekanizmasının bölgesel iş birliğine sağladığı katkıların sonuçlarına işaret ederek, üçlü olarak "Cumhurbaşkanları Zirvesi"nin Azerbaycan'da yapılacak ikinci toplantısını en kısa zamanda gerçekleştirmeyi arzu ettiklerinin altını çizdi.

- "Ahıska Türkleri, Gürcü toplumunun tam anlamıyla bir parçasıdır"

Yukarı Karabağ bölgesi ihtilafında üç ay önce yaşanan tehlikeli tırmanıştan duydukları endişeyi dile getirdiklerini aktaran Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Sorunun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü içerisinde çözümünü önemsediğimizi ifade ettik. Keza bölgede yaşanan terör olaylarının son zamanda artışı da değerlendirdiğimiz konular arasında yer aldı. Terörle mücadele konusunda herhangi bir sınıflandırma, standartlar farklılığı ortaya koymadan, kararlı uluslararası mücadelenin ve iş birliğinin sergilenmesinin önemi bir kez daha teyit edildi."

Yıldırım, bu noktada Türkiye'de son dönemde gerçekleşen terör saldırıları konusunda Başbakan Kvirikaşvili'nin gösterdiği dayanışma için tüm Gürcistan halkına teşekkürlerini iletti.

Gerçekleşen görüşmelerde ayrıca 72 yıl önce Gürcistan'daki vatanlarından ayrılmak zorunda kalan Ahıska Türkleri'nin dramını ve Gürcistan'a geri dönüş sürecini de ele aldıklarını bildiren Yıldırım, "Bu konuda Sayın Başbakan, bunların kazanılmış haklarının devam etmesi konusunda gerekli çalışmaları yaptı. Türkiye olarak biz, Ahıska Türkleri'nin Gürcü toplumunun tam anlamıyla bir parçası olduğunu düşünüyoruz, bu konuda da daha ileri bir işbirliği yapmaya hazırız." diye konuştu.

- "Ekonomi bakanlarımızın görevi bu düşüşü ortadan kaldırmak"

Yıldırım, yaşanan küresel ticaretle geçen yıl ekonomik ilişkiler ve ticaret hacminde bir düşüş yaşandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ekonomi bakanlarımızın görevi bu düşüşü ortadan kaldırmak hatta bunu tekrar artış sürecine getirmektir. Bu konuda hangi tedbirler alınacaksa, hangi uygulamalar yapılacaksa süratle hayata geçirilmesini bekliyoruz. Gürcistan'a, Türk yatırımcıların yatırımları oldukça iyi gidiyor, ciddi bir seviyeye ulaşarak milyar dolar üzerine çıktı. Beklentimiz, Gürcü yatırımcıların da Türkiye'de aynı şekilde yatırımlarını daha fazla yapmalarıdır. Bu konuda değerli dostuma bir müjde vermek isterim. Özellikle küresel yatırımcıların Türkiye'de iş yapmaları ve yatırım konusunda çok ciddi bir teşvik sistemi getiriyoruz. Bununla ilgili yasal düzenlemelerimizi tamamlamak üzereyiz, bugün hatta bu düzenlemelerden birisi Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek."

Sarp Sınır Kapısı'na yöneldiklerine de değinen Yıldırım, "Oradaki zaman kayıplarını önlemek için gerekli tedbirleri alıyoruz. Ayrıca Aktaş Kapısı Sınır Kapısı'nı da bir süre önce hizmete almıştık. Buradaki altyapı gibi işleri de süratle tamamlayarak, bu kapının da etkin kullanılmasını gerçekleştirmiş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.