Fotoğraf

     Ardahan Belediyesi ile Gürcistan Samtskhe-Javakheti Devlet Üniversitesinin ortak çalışması sonucu,  Ardahan ve Ahıska bölgesinin ortak yemekleri, tarifleriyle birlikte kitaplaştırıldı. Kitabın ilk tanıtımı, Gürcistan heyetinin de katıldığı program ile Ardahan’da yapıldı.

 Ardahan Belediyesi ile Samtskhe-Javakheti Devlet Üniversitesi’nin birlikte hazırladığı proje, Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından desteklendi.

    Proje ile Ardahan ve komşu ülke Gürcistan’ın eski Türk yurdu olarak bilinen Ahıska bölgesinin yemekleri bir kitapta derlendi. 100’e yakın ortak yemeğin bir arada toplandığı kitabın ilk tanıtımı, Gürcistan’dan gelen heyetin de katılımıyla Ardahan’da yapıldı.

    Halk Eğitim Merkezi Konferans salonunda ki tanıtıma, Vali Ahmet Deniz, Belediye Başkanımız Faruk Köksoy, Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdem Kargın, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, Vali Yardımcısı Muharrem Coşgun, Çıldır Belediye Başkanı Yakup Azizoğlu, Samtskhe-Javakheti Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Merab Beridze ve beraberinde ki Gürcü heyeti katıldı.

   Programda konuşan Vali Ahmet Deniz, “Türkiye ve Gürcistan’da insanlar,  aynı coğrafya üzerinde yüzyıllardan beridir kardeşçe yaşıyor. Dolayısıyla bir çok kültürümüz de benzerlik gösteriyor. Bugün tanıtımını yaptığımız yemek kitabına baktığımız zaman 100’e yakın ortak yemeğimizin olduğunu görüyoruz. İşte bu coğrafya, aynı kültüre sahip insanların yaşadığı bir coğrafya. Bu coğrafyada aynı kültürü yaşayan ve yaşatan insanların kardeşliği bundan sonra da devam edecektir. Bu ortak yemek kültürünü bir arada toplamada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

    Belediye Başkanımız Faruk Köksoy da, “Bütün dünyada ve Anadolu’da her yörenin kendine has yemek kültürü ve damak zevki olduğunu hepimiz biliyoruz. Ardahan ve Ahıska’nın, bir birine yakın iki bölge olarak Kafkasya’nın kesişme noktasında bulunması nedeniyle folklör de, eko sistemlerde ve bitki deseninde bulunan tüm benzer çeşitlilik, yemeklere de yansımıştır.
 
   Bu yemek kültürünü bir proje ile kitaplaştırdık. Ardahan yemeklerinin akademik disiplin çerçevesinde yazılıp, kitaplaştırılması, tanıtılması, aynı zamanda da Ahıska bölgesinde ki yemeklerle ortak yönleriyle ilgili bir çalışma yaptık. Bu çalışma neticesinde hazırlanan kitabımızın tanıtılması amacıyla bir de kokteyl düzenledik. Kokteylimizde yerel ürünlerimizi sergiledik.

    Yerel ve doğal ürünler günümüz dünyasında yükselen bir değerdir. Önemi gittikçe artmaktadır. Özellikle turizm için çok önem taşımaktadır. Bu potansiyel bizde ciddi manada büyüktür. Bu potansiyelden ilimize en iyi şekilde katkı getirmek durumundayız” diye konuştu.

   Konuşmaların ardından Samtskhe-Javakheti Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Merab Beridze Ahıska yemekleri hakkında,  Dr. Zehra Tuğba Abacı ise Ardahan yemekleri hakkında sunum yaptı. Sunumların ardından kitapta yer alan Ahıska ve Ardahan’ın ortak yemeklerinin ikram edildiği kokteyl verildi.


Programdan önce Belediyemizi ziyaret Gürcistan  heyeti. Daha sonra Belediye Başkanımız Faruk Köksoy; ile birlikte  Ardahan Kalesini gezdiler.

Belediye Başkanımız Faruk Köksoy; tarafından Gürcistan heyetine Lezzeti Kür restoranda öğlen yemeği verildi.  

Son olarak Gürcistan heyeti  Ardahan Valisi Ahet Deniz'i, Makamında ziyaret ettiler.

































 


17:37, 01.04.2016