ERZİNCAN (AA) - YAKUP BAKAR - Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilerek Erzincan'ın Üzümlü ilçesine yerleştirilen Ahıskalı aileler, "öz vatanlarında" geçirdikleri ilk ramazanda mukabele geleneğiyle tanışmanın mutluluğunu yaşadı.

Ahıskalı kadınların ramazanda

Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilerek Erzincan'ın Üzümlü ilçesine yerleştirilen Ahıska Türkleri arasında yer alan kadınlar, "öz vatan" olarak adlandırdıkları Türkiye'de idrak ettikleri ilk ramazanda, mukabele geleneğiyle tanıştı.

Üzümlü Müftülüğü tarafından görevlendirilen üç kadın din görevlisi tarafından Ahıska Türkü ailelerin yaşadığı TOKİ Konutlarında, kadınlara yönelik her gün üç ayrı evde Kur'an-ı Kerim okutuluyor. Kur'an-ı Kerim'i takip ederek, hatim indiren Ahıskalı kadınlar, hem topluca hatim indirmenin hem de mukabelenin sonunda yapılan sohbetlerle dini bilgilerini geliştirmenin mutluluğunu yaşıyor.

 

- Mukabeleyle Türkiye'de tanıştılar

Yapılan mukabelelere katılan Ahıska Türkü kadınlardan 62 yaşındaki Hatice Muratova, mukabele geleneğini daha önce bilmediklerini ve Türkiye'de öğrendikleri bu hatim adetinin çok hoşlarına gittiğini söyledi. Muratova, şöyle konuştu:

"Bizim niyetimiz Müslüman memleketine, Türkiyemize gidip hatimlerimizi, Kur'anlarımızı çocuklarımızla okumaktı. Ukrayna'da mukabele yoktu. Evlerimizde Kur'an okuyorduk ama böyle toplanıp hatimler yapmıyorduk. Geldik burada gördük. Allahımıza çok şükürler olsun Müslüman memleketine geldik, bizi de çocuklarımızı da okutuyorlar. Herkesten Allah razı olsun."

Ukrayna'daki yaşamlarına kıyasla ramazan ayını burada çok da güzel geçirdiklerini dile getiren Muratova, "Ramazan çok güzel geçiyor. Ezan sesini duymak, iftarı ezan sesiyle açmak, sahur vakti yine selayı, ezanı duyup namaz kılmak çok güzel." dedi.

Gülyüz Muratoğlu (59) da yıllardır vatan hasretiyle gurbetlerde yaşamak zorunda kaldıklarını ve bu nedenle dinlerini istedikleri gibi yaşayamadıklarını ifade eti. Muratoğlu, şunları kaydetti:

"Biz 73 yıl ne azaplar çektik gurbet ellerde. Ukrayna'da bir cami yaptırmak istemiştik bize izin vermediler, "Burası sizin vatanınız mı ki cami yapasınız, siz kimsiniz?' diyerek. Bu yüzden biz de çekindik. Böyle kendi kendimize toplanıp da hatim okumak yoktu ama iftarlarda Kur'an okuyorduk. Ben 14 yaşındayken Kur'an okumaya gizlice başladım. Açıkça okusaydım annemi, babamı götürüp hapse koyardılar. O yüzden dinimizi unutmayalım diye gizli okuduk. Yakınlarım bana Kur'an okumayı öğretti. Şimdi burada müftülük bize bayan hocaları yolladılar ve evde bir araya gelip hatim indiriyoruz, bize ibadetleri anlatıp, vaaz verip Müslümanlığı öğretiyorlar."