Bitlis’in Ahlat ilçesine yerleştirilen Ahıska Türklerine ilçenin tarihi ve doğal güzellikleri gezdirildi.


Ahlat’a yerleştirilen 72 Ahıska Türkü aileye, Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu’nun talimatlarıyla ilçedeki tarihi ve doğal yapılar gezdirilerek bilgi aktarıldı. İlçedeki kümbetleri, Selçuklu Meydan Mezarlığını, türbe ve doğal mekanları gezen Ahıska Türkleri, Türkiye’ye gelmelerini sağlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm yetkililere ve Türk halkına teşekkür ettiler.

Ahıska Türkleri Ahlat’taki Tarihi alanları gezdi


Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda düzenlenen geziyle ilgili gazetecilere açıklama yapan İlçe Milli eğitim Müdürü Mutluk Özden, Ahıska Türklerinin bu kutsal beldeyi yakından tanımaları için gezi düzenlendiğini belirterek, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Ukrayna’nın savaş bölgesinden ülkemize gelen Ahıskalı kardeşlerimiz Erzincan’ın Üzümlü ve Ahlat ilçemize geldiler.

Bizde ilçemize gelen 72 aileye, İlçe Kaymakamımız Bülent Tekbıyıkoğlu’nun talimatları doğrultusunda müdürlük olarak ilçenin tarihi ve turistik yerlerini yerinde görmeleri amacıyla bir gezi düzenlememiz istendi.

Bizde bu doğrultuda soydaşlarımızı ilçemizin Selçuklu Mezarlığını, Abdurrahman Gazi Türbesini, Harabeşehir Mahallesini, tarihi ve doğal mekanları gezdirdik. Bu geziyle birlikte Ahıska Türkleri bu kutsal beldeyi yakinen tanıma imkanı buldular. Anavatanlarına tekrar kavuşan kardeşlerimizi ilçemizin bu güzelliklerini kendilerine en iyi şekilde tanıtmak için bu gezi düzenlenmiştir" dedi.

 


Ahıska Türkü Muhammed İlyasoğlu ise, bu mübarek yere geldikleri için mutlu olduklarını ifade ederek, "Allah’ın birliğine şükürler olsun ki biz Ahıska Türkleri buraya geldik. Bu mübarek şehre ayağımızı bastık. Cumhurbaşkanımıza ve büyüklerimizden Allah razı olsun, biz çok memnunuz. Hiç aklımıza gelmezdi ki biz bu mübarek yerleri ve kabristanı ziyaret edeceğiz. Ama Allah bizlere nasip etti ve bu mübarek ayda buraları ziyaret ettik. Allah razı olsun. Bunları düzenleyenlerden razıyız. Biz geldik Allah bu memlekete bereket yağdırsın. Bu memlekette üstümüzde temiz bulutlar olsun. Rabbim kötü insanlardan hepimizi korusun" ifadelerini kullandı.


Ahıskalı çocuk Derya Cafer ise, Ukrayna’dan geldiklerini ve buraların çok güzel olduğunu belirterek, Ramazan ayında geldikleri için ve deniz kenarında olmaktan mutlu olduğunu söyledi.


Ahıska Türklerinden Ruhi Gül Rıza kızı ise, "Biz buralara geldik. Çok mutluyuz. Allah razı olsun, buraya gelmemize sebep olanlardan. Allah’a şükürler olsun ki evlatlarımız, torunlarımız bu anayurdumuza geldi. Burada büyüyecekler, okuyacaklar ve Türk halkımıza, milletimize fayda getirecekler. Bize bu kadar önem verildiği için çok mutluyuz. Burada bizim dedelerimizde yatıyor. Allah hepsine rahmet etsin. Bizde onlara layık insanlar olacağız. Türklerin adını yüksekte gezdireceğiz. Ayak bastığımız yerlerde mübarek yerlerdir" şeklinde konuştu.


Daha sonra çekilen toplu hatıra fotoğrafının ardından gezi programı sona erdi. Ahıska Türklerine gezilerinde Ahlat İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutluk Özden, Şube Müdürü Sadrettin Peker, tarih öğretmenleri Mahmut Akbaş ile Bülent Bildirici ve Rehber Öğretmen Tahir Gözel eşlik etti. İHA