14 Kasım mı - 15 Kasım mı ?

Yazarımız Orhan Ulfanov'un; Ahıska Türkleri Sürgünü tarihinin  14 Kasım 1944  mü, yoksa 15 Kasım 1944 mü tartışmalara dair  yazısı.​

 

15 KASIM 1944

Orhan ULFANOV

Bilindiği gibi birçoğumuz 14 Kasım’da Ahıska Türklerinin sürgün yıl dönümünü yad ederek, hatta sanal medyada “14 Kasım 1944” başlıklı yazılar yazarak paylaşımlarda bulunduk. Bir kısım gazeteler köşe yazılarında Ahıska Türkleri ve 14 Kasım 1944 başlıkları atarken birkaç televizyon kanalı, bazı bürokratlar ve kurumlar bizi andı, bizi anlattı. Yani 14 Kasım’da birkaç manalı söz, duygu yüklü cümlelerle vicdanımızı okşayıp temizlediğimiz için başımızı yastığa rahatça koyup mışıl mışıl uyuyabilirdik. Nede olsa vazifemizi tamamlamıştık?

 

Aslında çoğumuzun kafamızı yastığa koyduğu saatlerde halkımız zorla evlerinden çıkarılarak kamyonlara bindiriliyor ve demiryolu boylarına taşınıyordu. İşte tam da uyduğumuz o saatlerde meselâ Mugaret düzü ve Zoret istasyonu mahşer yeri gibiydi. Dedelerimiz, ninelerimiz, bu mahşer yerlerinde birbirlerini, gelinlerini, kızlarını, çocuklarını ve akrabalarını arıyorlardı. Tam vicdanen huzura kavuştuğumuz saatlerde anne ayrı vagona, çocuğu ayrı vagona yani aileler parçalanarak başka trenlere bildiriliyor ve farklı ülkelere sürgüne gönderiliyordu.

 

......

 

Yazının tamamınını okumak için tıklayınız....

Orhan Ulfanov>   15 Kasım 1944